Президентът Румен Радев предупреди, че липсата на адекватни мерки за

...
Президентът Румен Радев предупреди, че липсата на адекватни мерки за
Коментари Харесай

Нужен е нов стил на управление, изключващ интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес

Президентът Румен Радев предизвести, че неналичието на съответни ограничения за излизане от рецесията може да задълбочи бедността и неравенствата в страната. Той се разгласи за промени, които да доведат до социално-икономическо възобновление у нас след рецесията. Според него рецесията е насочила вниманието върху целите на властта.

"Парите не могат да доближат до най-засегнатите, до най-слабите, да речем пенсионерите, само че те и преди не са били във фокуса на това ръководство. Необходими са нови ограничения, с цел да няма растеж на безработицата, банкрути на компании и обществено напрежение. Ако ние не овладеем тези аспекти на тази рецесия - социално-икономическа, здравна, тя елементарно може да прерасне в политическа рецесия ", уточни президентът, който беше хазаин на експертна полемика за обществените и стопански измерения на рецесията, породена от COVID-19.

Радев е на мнение, че би трябвало да се вършат промени, отлагани във времето. Необходим е и нов жанр на ръководство.

"На нас ни би трябвало нов жанр, който да изключва интимната непосредственост сред изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато следим сега. Този бизнес, който дебелее от крупни публични поръчки, а в последно време дори няма и публични поръчки ", посочи президентът.

Необходими са бързи ограничения за излизане от рецесията, акцентира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"До този миг има четири заповеди на здравния министър, само че оттова нататък в обикновена хронограма по какъв начин се излиза от тези изключителни ограничения? Защото те имат своята логичност. Една мярка води след себе си доста други, както и няма никаква стратегия за излаз от икономическата обстановка “, сподели тя.

Липсва проект за възобновяване, счита Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента.

"Не се оправяме задоволително добре от позиция на най засегнатите обществени групи. Реалната помощ е само безвъзмездната помощ. Наши балкански съседи към този момент са осъществили ограничения за безплатна помощ. У нас работи правилото "нищо, само че от сърце ", означи той.

Здравните аспекти на рецесията последователно отстъпват пред социално-икономическите проблеми, уточни социологът Живко Георгиев и добави, че неизвестността, неяснотата и сложната прогнозируемост си имат своята психическа цена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР