Президентът Румен Радев предприе в сряда своя поредна атака срещу

...
Президентът Румен Радев предприе в сряда своя поредна атака срещу
Коментари Харесай

Министерският съвет да не се крие. Радев с нова атака срещу кабинета за Северна Македония 


Президентът Румен Радев предприе в сряда своя поредна офанзива против държавното управление на Кирил Петков по тематиката за българското несъгласие, наложено над европреговорите на Северна Македония.

След като преди няколко дни поради така наречен френско предложение за решение на проблема и прехвърлянето на всички решения по тематиката от държавното управление на Народното събрание, в сряда Радев повтори тезата си.

“Призовавам още един път Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние чакаме да има ясни и виновни решения в тази посока “, сподели президентът по време на свое посещаване в Пловдив.

Междувременно водачът на ГЕРБ, обвинявайки Петков, че се опасява да заеме дейна позиция за Северна Македония., някогашният министър председател дефинира така наречен френско предложение като “най-доброто ” досега и заявява, че депутатите на ГЕРБ биха го подкрепили в Народното събрание.

“Време е за политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не обратно “, сподели в това време Радев в Пловдив.

Според него от основно решение за българската позиция във връзка европреговорите на Северна Македония е двустранният протокол, който следва да бъде разискван от вънпната комисия в Народното събрание.

“Към момента предлаганият двустранен протокол не пази задоволително и не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес като съответни дейности, ясни механизми, периоди и измерими критерии “, счита президентът.

В събота той упрекна държавното управление, че не е изработило свое лично предложение по тематиката, а вместо това разчита на такова от Брюксел, отправено в границите на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

“Кабинетът по този начин и не съумя да създаде българско предложение, а в този момент внася френско. При това трансферира цялата отговорност върху Народното събрание без да съобщи позиция. Не може министър-председателят да внася непознато предложение без свое мнение. Той не е пощальон, а министър председател ”, сподели Радев през уикенда.
 Чудите се какъв е този звук за Северна Македония. Ето обяснението  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Българското несъгласие над договарянията за евроинтеграция на Северна Македония стана причина за от ръководещата коалиция. Впоследствие това докара и до избор на съмнение против държавното управление.

Лидерът на партията Слави Трифонов упрекна Петков, че води двойнствена външна политика по тематиката и е поел скришен ангажимент за бързо повдигане на ветото в нарушаване на българските ползи. Шоуменът и съпартийците му нарекоха това “национално изменничество ”.

Това беше доказано и от самата Генчовска по време на нейно чуване в Народното събрание предходната седмица. Тогава тя обаче посочи, че изискванията по двустранния протокол в действителност са плод на работата на нейния екип във външното министерство.

Впоследствие стана ясно, че Брюксел предлага да стане поръчител за осъществяването на изискванията на София към Скопие, в случай че европреговорите на Северна Македония бъдат стартирани. Очаква се така наречен френско предложение да бъде прегледано в парламентарната външна комисия в сряда.

Комисията има основна роля за взимането на решения по отношение на политиката на България по отношение на Северна Македония. Миналата седмица държавното управление, което планува всяко предложение на Европейския съюз по тематиката да се изпраща неотложно на парламентарната комисия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР