Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общност по повод настъпването

...
Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общност по повод настъпването
Коментари Харесай

Президентът поздрави българските мюсюлмани за Курбан байрам

Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общественост във връзка настъпването на празника Курбан Байрам. Държавният глава насочва благопожелания за здраве, мир и съгласие и показва увереност, че дните на огромния празник още веднъж ще са съображение за демонстрация на добрина, съчувствие и взаимност с всички нуждаещи се от поддръжка.

Той отбелязва и че Курбан Байрам е мотив за следване на обичайните за българския народ религиозна приемливост, съгласие и почитание. Празникът е и източник на споделена наслада от неговото отбелязване с близки, другари и съседи, показва още президентът в своето приветствие към мюсюлманската общественост.

Мюсюлманите в България означават своя празник Курбан Байрам, именуван още Коч Байрам. Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и благодат.

По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от фамилията рано сутринта отива на джамия, с цел да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните още веднъж се желае амнистия. За признателност към Аллах, че го е дарил с благосъстояние, всеки, който има над избран брой овце, кози, крави и би трябвало да направи курбан. Този, който не отглежда животни за курбан, си купува, в случай че има опция. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР