Президентът Румен Радев постави в центъра на среща за изборите

...
Президентът Румен Радев постави в центъра на среща за изборите
Коментари Харесай

Предизборни неволи: Между купения вот и гаранцията за честни избори

Президентът Румен Радев сложи в центъра на среща за изборите през днешния ден тематиката за купения избор.



С данни, дейности, информация за сигнали и съмнения за това по какъв начин напазаруваните гласове могат да изкривят резултатите от вота минаха диалозите на " Дондуков " 2, в които участваха представители на всички институции, които дават отговор за провеждането на изборите. Предстои удостоверяването на машините, а хартията, останала от предишния избор, ще бъде унищожена. В навечерието на изборите обществото ни е очевидец на голям брой сигнали и обява за платен и корпоративен избор, уточни президентът Румен Радев. Затова потърси отговори от ангажираните с изборите.

" Нито един сигнал за платен и следен избор не би трябвало да бъде оставен без отговор. Аз и обществото чакаме тази битка с платен и управляват избор да не се свежда до дилърите на гласове, а да се стигне до тези, които раздават парите ", съобщи Румен Радев - президент на Република България.

Президентът чака дейности, които да изградят доверие към изборния развой.



" Ние би трябвало да създадем по този начин, че освен идващият, а и в никой различен парламент да не влизат представители на купения и следен избор ", съобщи Румен Радев.

Резултатите на Министерство на вътрешните работи в цифри до през днешния ден: 89 сигнала, 42 досъдебни производства, 336 предупредителни протокола, 128 профилирани полицейски акции. Вътрешният министър увери, че за всички описи от общественото пространство и обществените мрежи се вършат инспекции. Някои инспекции са почнали още преди да се появят тези описи.



" Ние не сме чакали някой да ни подаде индикация през обществените мрежи.Това затрудни нашата работа, тъй като тази информация изигра предупредителен резултат към лицата, по които към този момент работим ", съобщи Атанас Илков - длъжностен министър на вътрешните работи .



" В рамките на ДАНС се правят предпочитани инспекции и разбор на постъпващата информация, в това число и такава по изтегляне на средства в изключително огромни размери ", уточни Георги Георгиев - зам.-председател на ДАНС .

Приоритетно се обработва информация за лица, за която има информация за нереглементирани дейности. Всички сигнали за изборни нарушавания се обработват в 48-часов период, увери изпълняващият функционалностите основен прокурор.



" Не позволяваме мотаене. По отношение на описите аз съм надълбоко уверен, че сътрудниците от Министерство на вътрешните работи не са сюрпризирани от доста от лицата от тези описи. Не можем да предприемем репресии към никого от лист от неизвестен източник ", уточни Борислав Сарафов - и.ф. основен прокурор на република България .

" Аз няма да разясня описите. Самият факт, че гражданското общество значи, че търпимостта за честността на изборния развой доближава лимит ".

Подготовката на машинния избор също върви по проект.



" Този път ревизираме тъй наречените параметризиращ програмен продукт. Този,който конфигурира всяка машина според в коя секция е. На 11 ще приключим с удостоверяването и с довереното изглаждане ", уточни Валентин Мундров - длъжностен министър на електронното ръководство .

ЦИК са оказали на регионалните шефове, кметове на общини и печатницата на Българска народна банка да унищожат всички неизползвани при предходни избори ролки с хартия за машините.



" В идните избори няма да се употребява хартия от предишни избори. Те ще бъдат с други спомагателни отбрани. Така че няма да се допусне разпространение на ролки, които са оставени в запас или в чували ", изясни Камелия Нейкова - ръководител на ЦИК .



" При нас решението на ЦИК задължава регионалните шефове и кметовете да унищожат хартията, на регионално нито това е свършено. Областните шефове нямат механизъм за намеса върху кметовете. Има кметове, които споделят на регионалния шеф - ти нямаш такива пълномощия ", сподели Росен Карадимов - длъжностен министър на нововъведенията и растежа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова попита за акциите в офиси за бързи заеми и залагания.



фотоси: БГНЕС, Българска телеграфна агенция

" Кой покрива задълженията на хората, кой минава и заплаща отговорностите им като им купува по този начин гласа? За кои партии? ", попита Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

" Кой стои зад тези магазини и тези финансови обекти - притежатели, които някои са с престъпни прояви, други с постоянно правосъдно минало. По отношение на политическите субекти - политическите партии не мога да назова, тъй като законът не ми разрешава ".

В края на срещата президентът заключи, че дълбокият политически проблем няма да се реши, до момента в който не се увеличи изборната интензивност.

" Нищо не отблъсква повече жителите от данните за платен избор и от представителите на този платен избор се докопат да българския парламент и не стартират да се разпореждат с тяхната орис ", съобщи Атанас Илков- вътрешен министър ", означи Румен Радев.

Доколко са били ефикасни ограниченията на институциите, ще стане ясно в деня на изборите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР