Зад граница са разкрити 719 секции в 57 страни, като

...
Зад граница са разкрити 719 секции в 57 страни, като
Коментари Харесай

Гласуването в Турция: Без сериозни нарушения в деня за размисъл

Зад граница са разкрити 719 секции в 57 страни, като най-вече са в Турция - 168. Спокойно протече денят за размисъл в Истанбул.

От южната ни съседка предават нашите специфични пратеници- Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов.

В квартал Авджълар, в който има огромна общественост от изселници от България, към този момент няма открити нередности. В консулството ни обаче са получени сигнали за подготовка за пропаганда в изборния ден в и към учебните заведения, където ще се гласоподава. Затова и дипломатите ни ще наблюдават извънредно деликатно изборния развой.



За разлика от предходните избори, когато се натъкнахме на огромни пропагандни плакати, в този момент - пет месеца по-късно единствено на места има по някой дребен афиш на една от обединенията, участници в изборите. А тук-там - тези плакати са скъсани.

Изморени и раздвоени в избора си- по този начин наподобяват хората в Истанбул.

" И към този момент се измориха множеството хора, не желаят да гласоподават. Също по този начин с напрежението, което става в България и тука хората са доста разчувствани. И има гласуващи за всички... за доста партии, не както преди - единствено за една партия. Всеки си правеше своята пропаганда. Никой с никого нямаше дрязги или нещо сходно ", разяснява Хюиля Алтън.

Откакто има право да гласоподава, Беркант не е пропущал избори, той не е от изморените.



" Може и да не ни харесват хората, за които гласуваме, само че би трябвало да се гласоподава. Нас ни мъчи една мисъл, когато хората, които живеят в България мислят за тези хора, които не живеят в България, като за непознати. Никога човек не може да си не помни родината. И нашите деца също по този начин ги учим - че сме част от българския народ ", показа Беркант Юзкюр.

Като огледало - политиката от България се придвижва тук-там в изселническите организации и в Турция, споделя консулът ни в Истанбул.



" По-активната, тук-там яростна битка по райони в България се придвижва и на територията на Република Турция, което е разумно - обикновено. За нас е значимо да се съблюдават разпоредбите. Ще следим, несъмнено, да няма предизборна пропаганда както в днешния ден, по този начин и най-много в изборния ден, тъй като имаше някои сигнали за готова сходна. Хора, които да пропагандират на някои места по секциите ", уточни Васил Вълчев - общоприет консул на Република България в Истанбул.

А за разлика от предходните избори - този път огромни плакати в центъра на Авджълар нямаше. Само няколко дребни и няколко скъсани.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР