Президентът Румен Радев посети Центъра за управление на сателита България

...
Президентът Румен Радев посети Центъра за управление на сателита България
Коментари Харесай

Радев: България може да e водещ фактор в областта на сателитните комуникации

Президентът Румен Радев посети Центъра за ръководство на спътника България Сат-1, където се срещна с неговите телекомуникационни качества и разиска с управлението на сдружението опциите България да има водеща роля в региона на сателитните връзки в района и в галактическите начинания на Европейския съюз.

В срещата присъединяване взеха заместител министър-председателят по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на защитата Димитър Стоянов, министърът нововъведенията и растежа Александър Пулев и министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.

България е една от дребното европейски страни със собствен геостационарен телекомуникационен спътник и е единствената с подобен от страните в Централна и Източна Европа. България Сат-1 покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преди всичко покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския район. Всичко това дава на страната ни огромни благоприятни условия, само че досега те не са употребявани, бе общата позиция по време на срещата.

Необходим е общ метод на страната, който да сплоти напъните и да употребява в цялостна степен опциите на българския геостационарен спътник, уточни президентът. Сателитните системи и връзки имат необятно приложение в областта на защитата и сигурността, наблюдението и мониторинга на разнообразни процеси, ръководството на сериозна инфраструктура, надеждността на връзките за потребностите на държавни управления и институции и в доста други области.

Държавният глава напомни, че по плана на президентската институция в Плана за възобновяване и резистентност беше включен план за създаване на Национален център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство, който да подкрепя взимането на решения в спешни обстановки, за мониторинг на равнищата на водоемите, противозаконната сеч, контрола на процесите на урбанизация, гранична сигурност, спектрален разбор на почвата, както и за по-ефективно ръководство на ресурсите в страната. Потенциалната реализация на този и други стратегически за страната ни планове, взаимно с българския геостационарен спътник, също бяха разисквани по време на диалога.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР