Президентът Румен Радев поиска да се разгледат възможностите за включване

...
Президентът Румен Радев поиска да се разгледат възможностите за включване
Коментари Харесай

Радев поиска България да участва в управлението на порт Александруполис

Президентът Румен Радев изиска да се прегледат опциите за включване на България в ръководството на порт Александруполис. Заявката за това той направи публично пред представители на управленията на фирмите Gastrade и Copelouzos Group, които стоят зад построяването на терминала за полутечен природен газ там. Срещата посред им е втората в границите на година и идва на фона на задълбочаващата се енергийна рецесия.

За нас е от изключителна значимост терминалът (за LNG) да бъде приключен в период, както и да разгледаме още един път опцията за импорт на полутечен газ за България през Гърция – както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Както и опциите за включването на България в ръководството на порт Александруполис “, гласят думите на президента.

България, посредством газовия оператор „ Булгартрансгаз “, държи 20% дял в бъдещия терминал за регазификация на полутечен природен газ край гръцкото пристанище „ Александруполис “. Проектът е на стойност 382 млн. евро, като присъединяване на българската страна е 16.6 млн. лева Държавата ни е ревизирала потенциал за идващите 10 години и очакванията са, че този терминал ще помогне за действителната диверсификация и конкуренция при доставките на синьо гориво.

Изграждането на LNG терминала стартира с към година забавяне – през април 2022 година, като би трябвало да бъде готово в края на 2023 година Гръцките делегати през днешния ден увериха, че всичко върви по проект и че „ България ще е с приоритет “ при резервирането на спомагателни количества.

Освен на гарантирането на доставките, на срещата през днешния ден бе обърнато внимание и на бизнес капацитета на плана. От Gastrade разясниха, че от началото на годината се следи повишено търсене на потенциал от нови играчи, които по-рано са гледали със слаб интерес на плана. Съоръжението задълбочава в допълнение към този момент положеното стратегическо газово партньорство сред България и Гърция, които към този момент стоят зад интерконектора IGB. Очаква се двата плана да бъдат интегрирани и да отворят хоризонта към пазарите от Централна и Източна Европа.

По-рано тази година някогашният министър председател Кирил Петков даде неочакван сигнал за желанието на България да се включи в концесията на гръцкото пристанище Александруполис, процедурите за която са в ход от 2020 година Заявката за това пристигна към месец след експлоадирането на войната в Украйна.

Три дни след коментара на Петков транспортният му министър Николай Събев също разяснява тематиката – директно след среща с отрасловия си гръцки сътрудник. Тогава той разгласи, че България ще взе участие с най-малко 20% дял от акциите на бъдещия концесионер.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР