Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Иван Гешев

...
Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Иван Гешев
Коментари Харесай

Иван Гешев окончателно уволнен! Радев подписа указа за освобождаването на главния прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Иван Гешев като основен прокурор.

 

" Със собствен декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи през днешния ден Иван Гешев от длъжността основен прокурор на Република България ", гласи известието от президентството.

 

С това процедурата по уволняване на шефа на държавното обвиняване е приключена. Остава указът да бъде оповестен в Държавен вестник.

 

Гешев е единственият основен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се приключва посредством процедура по премахване.

В понеделник Висшият правосъден съвет (ВСС) утвърди решението с 16 гласа " за ".

 

Указът на президента изненада коментаторите със своята експедитивност.

 

" Румен Радев няма да подпише декрет за свалянето на Гешев, до момента в който не се произнесе Конституционен съд ",  беше уверен до през вчерашния ден  проф. Александър Маринов, политолог и анализатор и досегашен консултант на президента. Същата теза развиваше настойчиво и доцент Наталия Киселова.

В последните 5 дни вървяха спекулации ще се опита ли Румен Радев да отсрочи отстраняването на Гешев. Днес президентът постави точка на сагата " Гешев ".

 

Самият Гешев съобщи в Страсбург, че преди да приказва, ще изчака указа на президента.     

 

Главният прокурор беше освободен от служба след дълга процедура, а настояването за неговото предварително премахване беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава българските политици “политически отпадък ", което по думите на вносителите накърнява престижа на правосъдната власт.

 

След признатите промени в Закона за правосъдната власт, освобождението от служба на основния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на Висш съдебен съвет.

 

Иван Гешев встъпи в служба на 18.12.2019 година Преди това бе заместител на основния прокурор при ВКП, административен началник на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с сан " Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена работа, Следовател в Столична следствена работа, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен служащ.

 

Сега изниква въпросът дали този делегитимиран  и с изминал мандат Висш съдебен съвет ще понечи да избере нов основен прокурор. Но до момента в който КС не се произнесе по равнопоставеността на " тримата огромни ", Висш съдебен съвет не може да избере нов основен прокурор още веднъж с най-малко 13 гласа, без да рискува вотът да се окаже изопачен.

 

Ако пък се чака новият основен прокурор да бъде определен от нов Висш съдебен съвет, то за попълването на парламентарната квота в него са нужни 160 гласа, което, в случай че не е на класическия партиен принцип - трима от моите, двама от твоите и прочие, ще е толкоз мъчно, колкото и намирането на единодушие за конституционна промяна на прокуратурата.

 

Според един от прокурорите, които желаеха махането на Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт, указът на Радев поставя завършек на натиска, който към този момент някогашният основен прокурор е оказвал по разнообразни каузи.

„ Всички каузи против политици, евентуално. Тъй като се работят в изключително къси периоди, прекъсват се отпуски на сътрудници, прекъсват се командировки на сътрудници - прокурори, с цел да работят изключително през съботно-неделни почивни дни по тези каузи - нещо, което до момента в никакъв случай не се е случвало ”, разяснява Георги Кузманов - вносител, Прокурорска гилдия.

Срещу освобождението на Гешев беше различен член на Висш съдебен съвет - Вероника Имова от Съдийската гилдия. За нея протичащото се е „ пълзящ прелом в правосъдната система ”.
„ Констатирам, че този прелом съумя. И дръзвам да чакам отсам - насетне, последният бастион на демокрацията и на правовата страна, а това е Конституционният съд, който би могъл да бъде сезиран. Указът на президента предстои на парламентарен надзор за конституционосъобразност ”, съобщи Вероника Имова, член на Висш съдебен съвет, Съдийска гилдия.

 

Сега най-спешната задача на кадровиците е да изберат кой ще бъде краткотрайно изпълняваш длъжността „ основен прокурор ".

„ Вероятно ще се насочим към някой от заместниците или някой различен прокурор от Върховна касационна прокуратура ”, съобщи Георги Кузманов от Прокурорската гилдия, Висш съдебен съвет.

 

„ Колко изключително, какъв брой извънредно, какъв брой отвън правната логика на развиването на демократичния развой пораждат такива обстановки, само че ето на - породи и такава. И следва да се разсъждава дали Пленумът или съответната гилдия, т.е. Прокурорската, следва да излъчи заместител ”, разяснява Имова.

 

Макар и да е по заменяне, определеният от кадровиците ще има същите права и отговорности като обвинител номер едно. А това крие опасности, счита преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

„ Напълно е допустимо, защото той ще има пълномощия сходни на основния прокурор, да отдръпна настояванията за имунитетите. И всички тези в момента въпроси, които се задават във връзка с комисията по имунитетите, и опциите някои от народните представители да бъде притеглен, да бъдат оттеглени ”, разяснява доцент Киселова.

 

В едноседмичен период Висшият правосъден съвет би трябвало да открие процедура по желание на нов основен прокурор. Тя ще отнеме най-малко 3 месеца, споделят кадровици и специалисти.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР