Президентът Румен Радев подписа късно вчера указа за освобождаването на

...
Президентът Румен Радев подписа късно вчера указа за освобождаването на
Коментари Харесай

Депутати за бившия главен прокурор Гешев: Добра новина на трупчета

Президентът Румен Радев подписа късно през вчерашния ден указа за освобождението на основния прокурор Иван Гешев. Днес на съвещание на Висш съдебен съвет за изпълняващ краткотрайно длъжността бе назначев Борислав Сарафов.

Новината за някогашния основен прокурор беше коментирана и в коридорите на Народното събрание. Председателят на правна комисия Стою Стоев от Политическа партия съобщи, че най-важното сега е конституционна промяна.  

„ Конституционният съд ще реши дали отстраняването на основния прокурор е законно. Заместникът му би трябвало да бъде определен в 7-дневен период, след което започва процедура по желание на нов, което продължава много дълго време - 2-3 месеца “, съобщи Стоев. „

„ Имаме написани хрумвания за промени в Конституцията изпратили сме предложения към всички парламентарни партии, обсъждаме без присъединяване на Българска социалистическа партия ”, сподели още той.  

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов дефинира новината за отстраняването на Гешев като добра на трупчета

„ Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има положителни, само че и скептични оценки, които споделят, че тези, които си го избраха, по същия метод си го смъкнаха в една процедура, която сложи подозрения. Хората, които показват подозрения, имат свои учредения ", съобщи Иванов.

„ Премахна се Иван Гешев, само че и поради продължаващите две години старания от наша страна и от гражданското общество. С друга степен на предпочитание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази действителност. Въпросът е дали в този момент ще превърнем тази обстановка в непрекъсната, в която няма да позволим Прокуратурата да бъде бухалка ", сподели още Иванов.

„ Дали отстраняването на Гешев ще се трансформира в детайл от една добра наклонност зависи от измененията в Конституцията – ние би трябвало оптимално да ограничим властта и неналичието на отчетност на основния прокурор, би трябвало да разделим Висш съдебен съвет на две, там би трябвало да има и представители на обществото, излъчени от Народно събрание, само че не би трябвало да са болшинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим опцията за злоупотреби със следствената загадка, с цел да унищожаваме опцията да съществуват фигурите на безконечния обвиняващ и безконечния обвинен, които допускат възникването на тъй наречените каузи на трупчета ", акцентира още Христо Иванов.

„ Отстраняването на Гешев е една добра вест на трупчета. Длъжни сме най-после да произведем позитивния резултат ", сподели още съпредседателят на Демократична България.

Според Тошко Йорданов от Има Такъв Народ правосъдната промяна не е единствено да се освободи Иван Гешев. 

„ Има законова процедура по желание на нов основен прокурор. Проблемът не беше коя ще е личността на основния прокурор, това не е правосъдна промяна. Демократична България и Политическа партия се вкараха в този капан, тъй като свързаха правосъдната промяна със промяната на основния прокурор ", съобщи Йорданов. 

 Рая Назарян от ГЕРБ-СДС акцентира, че е би трябвало да бъде определен нов състав на Висш съдебен съвет, който да организира процедурата по желание на нов основен прокурор. До тогава да има краткотрайно настоящ.

„ Висш съдебен съвет взе решение и президентът извърши своите пълномощия, към този момент отстраняването на Гешев е реалност. С последните промени в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдната власт взехме решение, че би трябвало да бъде извършен нов избор на членовете на Висш съдебен съвет, които е редно да изберат новия основен прокурор. Конституционните промени са в ход, те не могат да бъдат направени в подобен къс период, тъй че би трябвало на този стадий да бъде стартирана и променяна процедурата за избор на нов състав на Висш съдебен съвет, който след това да избере новият основен прокурор. Дотогава краткотрайно настоящият ще извършва функционалностите на основен прокурор ”, посочи още Рая Назарян.  

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР