Президентът Румен Радев пак върна в полето на Народното събрание

...
Президентът Румен Радев пак върна в полето на Народното събрание
Коментари Харесай

Радев върна на парламента помощта за Украйна. Всеки патрон - с нова ратификация

Президентът Румен Радев отново върна в полето на Народното събрание помощта за Украйна и идващият транш ще минава след ратификация на Народно събрание.

Днес назначеният от Радев длъжностен Министерски съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира в допълнение съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна за изменение на съглашение сред тях по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022 г. 

" С него се регламентира даването на следваща помощ на украинската страна да се прави с спомагателни съглашения към Споразумението от 5 декември 2022 година, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България ", се показва в известието от пресслужбата на Министерски съвет.

Така кабинетът внася в Народното събрание план на Закон за одобрение на спомагателното съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции.

Още в деня, в който в " Държавен вестник " бе оповестен законът, признат от Народното събрание със солидно болшинство, за предоставяне на помощ за нападнатата от Русия страна (на 23 декември м.г.), Румен Радев разгласи, че  " за жалост, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с голямо болшинство и задължиха служебното държавно управление да подписа контракт с Украйна за такава помощ. "  Но той взел ответни ограничения: Министерство на защитата ревизирало наложения му от Народното събрание контракт с Украйна.

" Никое държавно управление няма да може единствено да взема решения за военна помощ за Украйна и това ще става единствено със глоба на Народното събрание " - разгласи тогава той.

И даде поръчка, че предлагането му влиза в Народното събрание след Нова година. В навечерието на новогодишните празници служебното държавно управление утвърди план на в допълнение съглашение сред министерствата на защитата на България и на Украйна, обвързвано с отпадане на параграф 3 на чл.1 от съглашението, подписано на 5 декември т.г., в който се предвиждаше опция описът с предоставяните движимости да бъде променян с решение на МС по искане на украинската страна, единствено в случай че българската страна има такава опция и за нея това е оправдано.

" С плана на спомагателното съглашение се регистрират съображенията, изразени в процеса на разискване на законопроекта за ратификация на съглашението от 5 декември в Народното събрание, свързани с целесъобразността от даване на опция Министерският съвет да взема решения по отношение на смяна на листата на даването на въоръжение, техника и муниции. Предоставянето на следваща помощ на украинската страна ще се прави с спомагателни съглашения, които също ще подлежат на ратификация от българския парламент. Така крайното решение ще е на законодателния орган " - обосноваха се тогава от Министерски съвет. 

Какво пращаме на Украйна обаче остава все по този начин загадка.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР