Президентът Румен Радев освободи председателят на Държавна агенция Разузнаване Атанас

...
Президентът Румен Радев освободи председателят на Държавна агенция Разузнаване Атанас
Коментари Харесай

Радев освободи шефа на разузнаването, призовал за неговия импийчмънт

Президентът Румен Радев освободи ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " Атанас Атанасов. Указът на президента е оповестен в днешния брой на „ Държавен вестник “.

В сряда служебното държавно управление предложи Атанасов да напусне поста. Един от претекстовете е, че той не е предоставял на президента идентична по размер и наличие разследваща информация, каквато са получавали ръководителят на Парламента и министър председателят.

От служебния кабинет обясниха, че Атанасов не е спазвал презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа индиферентност. Отстраненият шеф на службата дефинира претекстовете за освобождението му като неотговарящи на истината.

Тогава Атанасов съобщи: " Президентските укази са най-сивата зона на нашето право. Те не подлежат на надзор, заради което аз също не мога да потърся своите права. Конституционен съд има тълкувателни решения, съгласно които, в случай че се окаже, че един декрет е циничен, това може да е мотив за задвижване на процедура по импийчмънт. Призовавам депутатите от идващия парламент да го създадат, в случай че имат предпочитание да се съблюдава закона ".

С различен декрет президентът назначи Антоан Гечев за ръководител на Държавна организация „ Разузнаване “. Гечев е бил заместник-директор на Служба „ Военна информация “ от 2018 до 2020 година и е магистър по „ Военно дело “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР