Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев

...
Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев
Коментари Харесай

Радев предложи шефа на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер

Президентът Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър председател. Това заяви пресцентъра на президентството късно в петък.

Новината идва, откакто в четвъртък и петък президентът с всички евентуални служебни министър председатели. По-рано тази седмица той поредно връчи, и мандат за сформиране на държавно управление, само че нито една партия не съумя да предложи кабинет.

Радев ще одобри Димитър Главчев на 30 март, с цел да му разпореди състав на служебно държавно управление. След това то ще би трябвало да бъде утвърдено от президента.

Според новите промени в Конституцията президентът би трябвало да избере длъжностен министър председател измежду съответни хора на избрани постове. Това са ръководителят на Народното събрание , шефът и подуправителите на Българската национална банка, ръководителят на и заместник-председателите на Сметната палата, както и омбудсманът или негов заместител.

След като в четвъртък Радев връчи последния, трети, мандат на " ИТН " (ИТН), а партията го върна несбъднат, президентът стартира с евентуалните министър председатели. Те приключиха в петък.

Освен да избере длъжностен министър председател Радев би трябвало да свика и предварителни парламентарни избори. В рамките на последните три години те ще бъдат шестите за България.

Дотук се стигна, откакто държавното управление на ротационен принцип сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се разпадна и двете обединения върнаха първите два мандата неизпълнени.

Според тяхната спогодба министър председателят в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) трябваше да бъде заменен при започване на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). Денков, само че договарянията с ГЕРБ-СДС за това по какъв начин да се случи ротацията и по какъв начин да наподобява ръководството през останалата част от мандата се провалиха.
Кой е Димитър Главчев
Димитър Главчев е избиран за народен представител от ГЕРБ в състава на шест Народното събрание, бил е зам.-председател на парламентарната група на партията, зам.-председател на Народното събрание и ръководител на 44-ото Народното събрание. Този пост той заемаше единствено за няколко месеца, след което беше остранен поради това, че лиши думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламета.

През юли 2023 година с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Главчев беше определен на поста ръководител на Сметната палата. Това се случи, откакто в предходния парламент ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Български напредък ” след приключването на мандата му.

В края на юни Конституционния съд разгласи. Впоследствие Цветков се опита да се върне на работното си място, само че.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР