Президентът Румен Радев очаква от правителството неотложни, надеждни и устойчиви

...
Президентът Румен Радев очаква от правителството неотложни, надеждни и устойчиви
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Управляващите мислят за политиките през персоналните назначения

Президентът Румен Радев чака от държавното управление неотложни, надеждни и устойчиви ограничения за справяне с енергийната рецесия. По думите му към този момент е минало времето за разбори и е пристигнало това за решенията.

Темата разяснява в “Нашият ден “ по стратегия " Христо Ботев " на БНР политологът доцент Антоний Гълъбов:

“Това е опит Румен Радев да си върне контрола върху дневния ред на ръководството. Имаше един интервал, в който той резервира безмълвие, само че беше къс. Докато откри, че новото ръководещо болшинство и държавното управление не са подготвени да следват неговия дневен ред.

Проблемът в тази ситуация е и в това, че и Радев, и държавното управление мислят за политиките през лични назначения. Реакцията на Радев пристигна, когато бяха заменени фигури, към които той е имал доверие.

Кризата, обвързвана с цените на електрическата сила, беше забележима още по времето на служебния кабинет, а не забелязахме никакви дейности в тази посока.

Това е мислене за ръководство, което минава през промяна на хора и слагане на свои хора. Това е доста надалеч от положителното обществено ръководство и за жалост сме очевидци точно на това. “

Дискусията за АЕЦ “Белене “

“Не чуваме нищо значително, също така, че става дума за една доста остаряла разграничителна линия, която като че ли беше задействана отначало, която няма директно отношение нито към ръководството на настоящия проблем, нито към стратегическото мислене за енергийната система на страната. Активирането на линията “за “ и “против “ Белене ми се коства изцяло непродуктивно.

Протестите

“Протестите през 2020 година бяха проведени и насочвани от избрани политически ползи, те бяха декор на институционално опълчване. Протестите на “Възраждане “ са чисто партийни.

Нито през 2020, нито през 2021 година обаче бяхме очевидци на проведено наличие на синдикатите в режим на митинг. Опитът да се неглижира този вид реакция наподобяват недалновидни. Вчера слушах един представител на ръководещото болшинство, който си разреши да каже, че “полицаите не знаят какво желаят, само че единствено ще подвигат звук “.

Много бързо се обърна методът, по който се приказва за митинга от хора, които съвсем героизираха личното си излизане на улицата. "

Дискусията за " златните паспорти "

" Дискусията за “златните паспорти “ беше доста значима – както това, което беше казано, по този начин и това, което беше недоизказано е значимо.

Стана ясно, че Движение за права и свободи разполага с една много добра експертиза по тематиката. Йордан Цонев през вчерашния ден изясни, че казусът не е толкоз в тези, които получават българско поданство, колкото в тези, които се стремят да получат опция за непрекъснато престояване в България, която да им разреши свободно придвижване в Европейски Съюз.

В пъти повече са решенията за даване на непрекъснато престояване, по едно и също време с това Движение за права и свободи загатна, че става дума за избрани групи от хора, които са показали интерес към този статут. “

Намаленият бюджет на Прокуратурата

“Общественото внимание е ориентирано настрана и не вижда значителното. На първо място министърът на правораздаването ръководи Висш съдебен съвет. Министърът на правораздаването би трябвало да внесе план за бюджет на правосъдната власт в Министерски съвет, откъдето той да отиде в Народното събрание.

В този смисъл госпожа Йорданова има директна отговорност за ефикасното посланичество и отстояване на настояванията на институциите на правосъдната власт. Тя не е непряк наблюдаващ на този развой, тя е представителят на изпълнителната власт, който би трябвало да отстоява този бюджет в Министерски съвет, а не да изяснява, че той не е углавен. “

За да подсигуряваме независимостта на управляващите, правосъдната власт трябваше да внася своя бюджет непосредствено в Народното събрание, а не да минава през глобата на Министерски съвет.

Още по-неприятно е това, че чухме, че парите ще отидат в Българска академия на науките, тъй като там били по-важни. Опитът да бъдат опълчени обособени групи в обществото в никакъв случай не е бил работлив. “

Заседанието на КСНС

“За следващ път констатирахме, че смисълът на тази институция се губи от ден на ден в мандата на Румен Радев. Този съвет трябваше да бъде призован декември месец предходната година, той трябваше да разяснява българската позиция във връзка с към този момент декларираните през декември претенции на Руската федерация към НАТО.

Има закон за КСНС, на никое място не написа, че КСНС може да предлага каквото и да е на който и да е. Стилистиката, която наложи Радев, стартира да обезсмисля самата институция. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР