Президентът Румен Радев обяви днес, че няма да освободи началника

...
Президентът Румен Радев обяви днес, че няма да освободи началника
Коментари Харесай

Има ли напрежение между президента и кабинета заради НСО?


Президентът Румен Радев разгласи през днешния ден, че няма да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев. Искането към него беше отправено от премиера Кирил Петков поради предоставени на прокуратурата записи от входа на Министерския съвет.

Държавният глава изясни, че отчетът, прибавен към настояването на Министерски съвет е „ лекомислен, а претекстовете му навяват внушения за личността на военачалник Тонев “.

От Националната работа за защита пък обясниха, че не са били осведомени, че в постройка на Министерски съвет влизат „ предпазени очевидци “, чиято идентичност би трябвало да се пази.

Според Радев настояването на Прокуратурата да бъдат предоставени видеозаписи от охранителните камери от входа на Министерския съвет обслужва нечий частен интерес, само че не и търсенето на правдивост.

„ Продължаването на опитите да се подчинят и да се политизират службите не е в полза на сигурността “, акцентира президентът.

Главният прокурор Иван Гешев се въздържа от коментар.

Предложението на държавното управление президентът да в профил шефа на НСО поради предоставените записи, не подхожда със закона, счита президентът. По думите му самодейността за назначение и освобождение на началника на службата принадлежи на президента, а не на държавното управление.

В своя позиция службата за защита акцентира, че е деполитизирана конструкция и че за близо две години неведнъж са постъпвали претенции от проверяващи органи за видеозаписи както от Министерски съвет, по този начин и от други охранявани от тях здания.
Държавният глава дефинира връзките си с премиера Кирил Петков като естествени и градивни.

НСО опровергава и изказванието, че са се забавили с предаването на записите от конфликтите на митингите през 2020 година В позицията им е посочено, че те са предадени на проверяващите в деня, в който са им поискани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР