Президентът Румен Радев обяви, че ще покани служебния премиер на

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще покани служебния премиер на
Коментари Харесай

Румен Радев кани Димитър Главчев да обсъдят поисканите смени на министри

Президентът Румен Радев разгласи, че ще предложения служебния министър председател на диалог в петък, с цел да обсъдят поисканите смени на министри в кабинета. И акцентира - предложенията на Димитър Главчев не могат да включват заместник-председатели на политически партии.

„ Искам да чуя действителните претекстове, които накараха Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението. Мотивите са показани по този начин, както са показани и на медиите ", добави той.

Радев акцентира, че служебният министър председател може да упорства за промени в състава на държавното управление, само че добави: „ Аз имам правото да имам въпреки всичко някаква отговорност за опазване на политическо благовъзпитание в този кабинет. Досега аз в мой длъжностен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия ".

„ Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет. Това е следващо доказателство за неуспеха на конституционната промяна. В устрема си да наложат монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства ", сподели президентът.

„ От партийни събрания се раздават разпоредби. Как се заплашва министър-председателят? Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф ", добави Радев.

Президентът акцентира, че когато е отговарял за служебните държавни управления, партиите не са могли и да си помислят за сходни вмешателства. „ За външния министър стана ясно от кое място идва заръката. Но кой поръча промяната и на земеделския, който Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет ", попита той.

„ Не е ли необичайно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се греша в решенията на премиера за състава на кабинета, само че ще упорствам да си съблюдава обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии ", сподели още президентът.

За желанията на „ Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да изискат избор на съмнение към служебния кабинет, Радев съобщи: „ Конституционалисти и народни представители признаха, че това е невероятно в юридически смисъл ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР