Президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори се очертава

...
Президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори се очертава
Коментари Харесай

Президентът Радев обяви нови парламентарни избори на 11 юли

Президентът Румен Радев разгласи, че предварителните парламентарни избори се обрисува да бъдат на 11 юли.
Точно два месеца преди този момент - на 11 май, се чака да бъде обнародван указът за назначение на новата Централна изборна комисия, за която претенденти ще предложат парламентарните партии по-късно през днешния ден.
Според Румен Радев новата комисия би трябвало да проработи при разпускането на Народното събрание, а съгласно Конституцията изборите са не по-късно от два месеца от него. Т.е. 45-ото Народно заседание ще бъде необуздано от 12 май, когато ще бъде назначен и длъжностен кабинет. Така, в случай че няма изключителни съвещание, депутатите ще работят през днешния ден и в петък.
"Отиваме към разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори. Но в случай че и след тях се стигне до патова обстановка да не може да се сформира кабинет, България може да изпадне освен в политическа, само че и в конституционна рецесия ", сподели Румен Радев, откакто Българска социалистическа партия върна третия мандат несбъднат. Той прикани партиите да избистрят целите си, да осмислят държанието си и да потърсят единодушие за възобновяване на институциите, господство на закона, битка с пандемията и други Според него ни предстоят напрегнати месеци, само че президентската институция ще бъде поръчител върху демократичните процеси в страната.
Новата Централна изборна комисия би трябвало да одобри хронограма за дейностите преди изборите, която обгръща най-малко 57 дни (тогава стартират консултациите за съставите на районните комисии - бел. авт.), поради което 11 юли се оказва най-вероятната дата, защото в България се гласоподава единствено в неделя, считат партийци.
Така предизборната акция ще стартира на 12 юни, а листите с претенденти за депутати би трябвало да бъдат регистрирани не по-късно от 9 юни.
Предсрочните парламентарни избори ще се организират по нови правила - в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина ще се гласоподава единствено с машини, разкриването на секции отвън страната се чака да е по-лесно и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР