Президентът Румен Радев няма да участва в съставяне на правителство,

...
Президентът Румен Радев няма да участва в съставяне на правителство,
Коментари Харесай

Александър Маринов: Президентът няма да участва в съставяне на кабинет, нито ще бабува на това

Президентът Румен Радев няма да взе участие в сформиране на държавно управление, нито ще бабува на този развой, както са правили други президенти в предишното. Това съобщи в " Денят стартира " проф. Александър Маринов, консултант на служебния министър председател Гълъб Донев и досегашен ръководител на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Той посочи, че е допустимо президентът да свика Народното събрание и преди Великден - на Велики вторник или Велика сряда.

Проф. Маринов изрази подозрение в желанието на главните политически сили да ръководят в тежката обстановка, в която се намираме сега.

" За да се сформира държавно управление, би трябвало доста огромна храброст, подготвеност да се поеме риск, тъй като това би било доста рисковано политически и изисква и политическо майсторство, тъй като има доста неща, които да се изпипат. И всичко това, в случай че допуснем, че главните участници в процеса имат предпочитание да ръководят - нещо, в което не съм сигурен ", посочи той.

Според проф. Маринов водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прави нереалистични оферти, протягайки ръка към ПП-ДБ и президента Румен Радев.

" Борисов освен е умел политик, той е и остроумен политик и човек, който ловко употребява инструментариума на интригите, което не го споделям с неприятно - това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които доста добре знае, че няма да се случат и по тази причина ги предлага с такава благотворителност, в това число и към ПП-ДБ.

Президентът не предлага министри. Той назначава свое служебно държавно управление, организира съвещания и връчва мандати. Той не взе участие и няма да взе участие в сформиране на държавно управление, нито ще бабува на този развой, както обратно в годините вършиха някои президенти ", уточни Маринов.

Той посочи, че няма по какъв начин договарянията за държавно управление да се разделят от договарянията за политики - нито е реалистично първо да се договаря за кабинет, а след това за политики, каквото е предлагането на ГЕРБ, нито да се договаря за политики, само че не и за държавно управление, каквато е позицията на Политическа партия.

Проф. Маринов не чака ГЕРБ да предложи Бойко Борисов за министър-председател. Очаква безпристрастен кабинет, сходен на проектоправителството " Гарбовски ". Самият факт, че Борисов ще води договарянията, обаче, слага в неуместна обстановка " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които са заявявали, че отхвърлят да работят с личността му.

Александър Маринов вижда напрежение в новата коалиция ПП-ДБ.

" Ситуацията с " Демократична България " е неразбираема, не бих желал да предсказвам. Изглеждат правдоподобни две условия - напрежение сигурно има, резултатите не оправдаха упованията, а преференциите много пренаредиха листите, което е риск, изключително за нова коалиция.

Имам възприятието, че към този момент има едно закъсняло планиране какви ще са последствията за двете партии от тази коалиция. Имам възприятието, че в този момент има опасения по-нататък по какъв начин ще се развият нещата. Защото не можем да отречем, че позицията на " Продължаваме промяната " е 100-процентов израз на най-радикалната част от техните гласоподаватели. Вероятно има и друга част от гласоподавателите, които разсъждават другояче. Сега " Демократична България " си задава въпроса дали няма заплаха да я претопят в тази бъдеща коалиция, да излезе колебаещата се част, склонна на неприемливи взаимни отстъпки. От друга страна, те си дават доста добре сметка, че който се е съюзил с ГЕРБ, е умрял ", сподели той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР