Президентът Румен Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на

...
Президентът Румен Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Президентът Радев няма да саботира клетвата на новите конституционни съдии

Президентът Румен Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии, съобщи някогашният ръководител на Стратегическия съвет към президента - политологът Александър Маринов.

 

" Според мен той би трябвало да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, законни способи да изразиш отношение. Той няма по подобен метод да саботира полагането на клетва. ", безапелационен беше проф. Маринов пред Българска национална телевизия.

 

Според него " в избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има доста съществени възражения в авторитетни, научни и други среди ".

 

" Най-добре е освен за този състав на Конституционния съд, само че и за българските институции да отпадне сянката на подозрението, че има нещо неправилно. Не виждам за какво би трябвало да се бърза и да се рискува престижа на тази авторитетна институция ", разяснява политологът във връзка сезирането от страна на президента на Конституционен съд по отношение на избора на двамата конституционни съдии.

 

По думите му болшинството, което излъчи тези конституционни съдии, по един " високомерен метод " е погазило " преди малко признатия нов текст на Конституцията, който изисква, когато Народното събрание назначава на избрани позиции хора, това да бъде освен намерено, обществено, съществено разисквано, само че и да подсигурява компетентността на назначаваните лица ".

 

" Ясно е, че става дума за една политическа договорка. Тази договорка ще продължи нататък с други назначения ", предвижда проф. Маринов и добави: " Едва ли някой съществено счита, че изключително единият от двамата определени ще бъде самостоятелен и има нужната подготвеност. ", добави Александър Маринов.

 

Междувременно стана ясно, че прекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова, която към този момент беше определена за член на Конституционен съд, е първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание тази седмица.

На нейно място като ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС към този момент е вписан водачът на партията Бойко Борисов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР