Президентът Румен Радев не е част от инициативата Политици, общественици,

...
Президентът Румен Радев не е част от инициативата Политици, общественици,
Коментари Харесай

Петър Витанов в защита на 3 март: Да защитим подмяната на историята

Президентът Румен Радев не е част от самодейността
Политици, общественици, публицисти и олимпийски първенци излизат в отбрана на 3 март и ще желаят референдум за националния празник. Инициативата бе показана на конференция в Българска телеграфна агенция от евродепутата Петър Витанов, който посочи, че са се събрали хора с разнообразни специалности и политически пристрастия, само че обединени от концепцията от общонародната идея да защитят 3 март като народен празник. 

По-рано министър председателят Николай Денков настоя, че 24 май би трябвало да стане народен празник, а ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи плануват Деня на писмеността да размени 3 март и това е записано в плана им за смяна в конституцията.

" За нас 3 март е е кулминационната точка на една 5-вековна битка за избавление. Той е линията сред оковите и свободата, раждането на нашата модерна страна. 3 март въплъщава подвига на десетките и стотици хиляди, починали за свободата на България. Опитваме се да се противопоставим на тези опити за замяна на историята в името на конюктурни цели ", изясни евродепутатът. В основната си част това е интелектуален кръг, настоя той. И изброи част от имената зад самодейността - акад, Васил Сгурев, Баева, проф. Валери Стефанов, проф. Александър Маринов, доцент Валери Жаблянов, президентът Георги  Първанов, ген. Марин, някогашните депутати Димитър Данчев и Георги Кадиев. доц. доктор Георги Хаджигенов, Мадж Алгафари, художникът Сули Сеферов, Нона Йотова, Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева, Явор Нотев и други Инициативата е отворена, а като част от нея ще има и поредност исторически полемики.

Витанов акцентира, че ще съблюдават закона. Не мисля, че имаме подготвеност за радикални дейности, засмя се той, предизвикан от въпрос подготвени ли са на по-радикални дейности за оказване на напън. Създава се организация за инициативния комитет, ще има такива и на регионално равнище. Засега председателството не е на дневен ред. Водени са диалози с членове на Конституционен съд по какъв начин да бъде дефиниран въпроса. Най-общо е дали сме съгласни 3-ти март да продължи да е народен празник, само че съответната дефиниция ще бъде изчиестена след диалози с адвокати, посочи евродепутатът.

Президентът Румен Радев не е част от самодейността, акцентира Витанов. Идеята не е да вършим политическа партия, а да зададем елементарен въпрос и да защитим националния празник, акцентира той. Очаква поддръжка от всяка партия и не желае да политизира въпроса.

Акад. Юхновски се дефинира като родолюбец с идея, която не намира за политическа, а като " домашна препирня за българския народ и опит за фамилно принуждение ". Не бива българския народ в своята цялост да допусне тази смяна, която ще е извънредно оскърбителна за паметта на всички тези българи, които са починали в ужасите, през които е бил подложен българския народ през тези 500 година Директно се оскърбява идеята на Ботев и Левски ", счита той. Академикът уточни, че преди няколко години е правено проучване на вестниците след освобождението и има специфична книга - " 3-март, празникът на Освобождението ". Той настоя, че празнуването на 3-ти март, или 19 февруари по остарял жанр е било нещо като идея, неприкосновено нещо. И се е чествало по най-тържествен метод, даже сподели и фотоси от 1942 година Тогава, въпреки и България да е в съюз, който официално е против Русия, въпреки всичко чества 3 март - с целия генералитет, царя и така нататък

Колко пъти ще си играем на смени и размени, това е несериозно и грубо оскърбително, добави ученият.

Проф. Баева уточни, че при други условия не би й хрумнало да предлага референдум, за доста хора това е най-нормалният празник. 3 март не е празник на Руската империя, настоя тя. Според нея след 44-та година той е анулиран по идеологически години, само че 34 година по-късно е възобновен с всенародно отбелязване. " Не бива по чисто идеологически аргументи да сменяме празници и да слагаме отрицателен отпечатък на прекрасен български празник. Политиците ще го присвоят и ще го употребяват за свои цели ", счита Баева. Идеята на ръководещото болшинство пък тя назова необичайно и безумно предложение.

Ако го нямаше 3 март нямаше да има и 24 май, счита и Румен Стоянов, който е и ръководител на Сдружението на дребните обитаеми места и други

Журналистът Явор Дачков означи, че се пробват принудително, посредством политически спор да сменят празника, тъй като " всичко съветско би трябвало да бъде изчегъртано, конюктурно желаят да сменят празника ".

 Явор Нотев счита, че двата празника не трябва да се опълчват. Налага се да пристъпим към съставяне на предприемчив комитет и събирането на най-малко 200 хиляди подписа, сподели юристът. Амбицията им обаче е да се доближат повече от 400 хиляди " Тези, които ни тревожат със своите хрумвания за смяна в конституцията не би следвало и не биха могли да преодолеят тази дателност, българските жители имат своята дума и тя ще им бъде предоставена през референдум. Надявам се да няма опити волята им да бъде сменена толкоз жестоко и невиждано ", сподели той.

Мадж Алгафари настоя, че тази дата е свещена за България и народа й.

" Една група народни представители са си затворили очите и не слушат какво желае да им каже българският народ. Ние желаеме да покажем, че той има предпочитание 3 март да остане народен празник ", сподели и проф. Халачев.

200 хиляди подписа би трябвало да събере инициативният комитет, с цел да предложи на Народното събрание привикване на народен референдум. За да е длъжен Народното събрание да го направи, са нужни 400 хиляди подписа. Право на предложение до депутатите има и президентът.

Павлета Давидова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР