Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на закона “Пеевски“ за КТБ

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В претекстовете си президентът показва, че обществото има потребност да знае съответните измерения на последствията от признатия закон. “Когато взема решение да приложи такава последна мярка, Народното събрание би следвало намерено да дебатира какъв брой са обезпеченията, които ще бъдат оскъдни, какъв брой са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат релативно недействителни, почти каква ще е цената, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след използването на закона. Само по този метод отбраната на публичния интерес, изтъквана като съществена цел на измененията, ще придобие съответни измерения “, се споделя в претекстовете на президента.

Радев се е оповестил срещу три алинеи в Преходните и заключителните разпореждания, признати на 9 февруари 2018 година С тях се преуреждат с назад деяние в нарушаване на правовата страна настъпили правни последствия, добити права и погасени отговорности.

Проектът на Пеевски най-общо планува обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, направени по време на квестурата на КТБ, посредством които банката загуби към 850 млн. лева Според измененията всички осъществени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в интерес на банката обезпечения, които са направени в интервала, в който КТБ бе сложена под специфичен контрол, са оскъдни.

КТБ беше сложена под контрол на 24 юни 2014 година С признатата законова корекция се счита, че учредените обезпечения са действителни и резервират своя ред.По този метод се възвръщат правата на банката върху съществуващи обезпечения, учредени от длъжници, които са били заличени от квесторите или синдиците, без значение от повода. Текстове плануват още, че всяко прекачване на акции или дялове от търговски сдружения от дебитор на КТБ откакто е сложена под специфичен контрол е недействително

В претекстовете към ветото Радев показва, че законодателят преценя по какъв начин да уреди и преуреди публичните връзки, само че в тази ситуация са нарушени границите, обрисувани от правилото за правната сигурност, изискващ непоклатимост на правните действия/сделки и предвидимост на правните последствия от другите юридически обстоятелства. " Да се планува нищожност, а още повече незначителност, когато при осъществяването на действията/сключването на покупко-продажбите на правните субекти не са били известни предпоставките за оповестяването им за оскъдни или за недействителни, не е в сходство с правилото за правовата страна ", се показва той.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР