Президентът Румен Радев може и да не подпише указа за

...
Президентът Румен Радев може и да не подпише указа за
Коментари Харесай

Александър Маринов: Президентът няма да подпише указ за свалянето на Гешев, докато не се произнесе КС

Президентът Румен Радев може и да не подпише указа за освобождение на Иван Гашев, в случай че Висш съдебен съвет в профил от служба основния прокурор. Това разяснява Александър Маринов, политолог и анализатор и досегашен консултант на служебния министър председател Гълъб Донев.

По думите му, доста от дълго време са опитите да бъде превзета правосъдната система от политически и стопански кръгове води до разумни проблеми. Би трябвало да се изчака по какъв начин ще се произнесе Конституционният съд за двете претенции на основния прокурор. Ако се окаже, че Конституционен съд се произнесе и каже, че са възможни и се одобри, че измененията не подхождат на Конституцията, тогава може още веднъж да обвинят президента, че е нарушил Конституцията.

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на основния прокурор Иван Гешев в Конституционния съд, никакви дейности не могат да бъдат предприемани по него.

" Създава се усещане, че това бързане има някакви други претекстове, а не възобновяване на естествената работа на правосъдната власт ", разясни Маринов.

Той разяснява и фразата " политически отпадък ", която съгласно него е неуместна, без значение дали е казана в положение на афект или не.

" Но, в случай че за такива изречения се прекратяваха мандати, половината Народно заседание трябваше да бъде на открито. Много български политици не трябваше да бъдат допускани да припарят до властта. Трябва да се реши дали това е единственото и толкоз тежко нарушение, само че това е в правото на Висш съдебен съвет ", сподели Александър Маринов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР