Президентът Румен Радев каза, че няма да освободи началника на

...
Президентът Румен Радев каза, че няма да освободи началника на
Коментари Харесай

Президентът няма да отстрани началника на НСО ген. Емил Тонев |

Президентът Румен Радев сподели, че няма да освободи началника на Националната работа за защита (НСО) ген. Емил Тонев пред медии в монтанското село Бързия, в отговор на въпроси. На въпрос: " Вашето решение, господин президент, е, че няма да отстраните ген. Тонев? ", Радев сподели: " Да, няма да го отстраня ".

Той уточни, представен от Българска телеграфна агенция, че счита отчета и претекстовете, изпратени му от Министерския съвет (МС), за несъстоятелни. " Те нямат никакви пълномощия да ми оферират каквото и да било ", съобщи президентът. По думите му, нито министър председателят, нито Министерски съвет, могат да дефинират дали има нарушавания в работата на НСО. Твърдението на Радев не е напълно правилно, тъй като в закона за НСО написа, че " (президентът бел.ред) назначава и освобождава началника на службата след координиране с Министерския съвет и заместник-началниците - по предложение на началника на службата ".

В сряда началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова разгласи пред медиите в Министерски съвет, че държавното управление е взело единомислещо решение да насочи предложение до президента за освобождение от служба на ген. Емил Тонев.

Според президента претекстовете за оставката на началника на НСО „ по-скоро навяват внушения “. „ Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в полза на сигурността “, уточни той. 

На въпрос по какъв начин би определил връзките си с премиера Кирил Петков, Радев отвърна: „ Нормални, градивни, в духа на законите “.

Радев означи, че решенията в страната би трябвало да са основани на законите. Това важи и за НСО, която би трябвало да съблюдава закона и да даде съответните записи, сподели Радев. 

Тонев беше назначен с декрет от Радев през август 2020 г. 

Попитан за избора на нов гуверньор на Българска народна банка, Радев уточни: „ Очаквам решенията да бъдат такива, че да способстват за стабилността на банковата система. Но, явно, колкото по-политизиран е един претендент, толкоз по-трудно се получава “, отвърна той.

В отговор на въпрос за положението на връзките с съветската дипломатическа задача у нас президентът уточни, че държанието на посланика на Руската федерация от дълго време е прекрачило допустимите правила на дипломатическата активност, само че всички, които приканват за нейното изпъждане би трябвало да дават отговор дали това ще способства за безвредното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна - „ Рожен “ и „ Царевна “. Президентът напомни също и въпроса за това какви други възможности за доставка на енергоносители има България и на каква цена. „ Призовавам всички дипломатически представители на непознати страни в България да извършват своите отговорности в обсега на техните пълномощия, тъй че да не дават оценки и по никакъв метод да не се месят в нашите вътрешни каузи “, съобщи още президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР