Президентът Румен Радев .Кандидатът за премиер Николай Денков заяви, че

...
Президентът Румен Радев .Кандидатът за премиер Николай Денков заяви, че
Коментари Харесай

Президентът връчи втория мандат на Продължаваме промяната

Президентът Румен Радев.

Кандидатът за министър председател Николай Денков съобщи, че ще предложат държавно управление, единствено в случай че болшинството в Народното събрание утвърди декларацията им, в която са заложили четири значими цели за развиване на страната. Каза също, че имена за проектокабинета въобще не са обсъждани.

Денков сподели, че ще създадат всичко належащо, с цел да предложат постоянно държавно управление. В същото време изрази подозрение, че това ще е много сложна задача. Политическа партия ще предложат проектокабинет единствено, в случай че бъде утвърдена декларацията, която приготвят за целите за развиване на страната. В изработването на декларацията са взели участие от Българска социалистическа партия, Демократична България и " Български Възход ". Президентът Румен Радев изрази вяра, че Политическа партия ще употребяват идната седмица за разговор с политическите сили и ще съумеят да предложат кабинет.



Председателят на парламентарната група на “Продължаваме смяната ” Андрей Гюров разгласи и пред президента, че Николай Денков е тяхната номинация за министър председател. Според Конституцията претендентът за министър- ръководител получава мандата.

" Получавате този изследователски мандат в първия работен ден на новата година, когато обичайно си пожелаваме здраве, мир и благополучие, когато гледаме с вяра и очакване за повече разсъдък, за повече разговор и съгласие, за единство към значимите за страната ни цели. Вярвам, че ще употребявате времето в границите на идната седмица да потърсите нужната поддръжка от останалите политически сили, тъй че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет. Желая Ви триумф! ", сподели Радев.

Николай Денков е уверен, че страната има потребност от постоянно държавно управление, което да взема решение насъбраните проблеми, забавените промени и което да сплотява хората, по тази причина ще положат старания да осъществят мандата.

" Задачата е извънредно сложна, доста хора дори споделят, че е невъзможна. Въпреки това ние сме уверени, че би трябвало да създадем всичко, което е належащо, с цел да съставим държавно управление през сегашния интервал ", сподели той.

Денков изясни, че са подготвили декларация, в която са дефинирали 4 национални цели, които биха обединили политическите обединения.

Това са: развиване на новаторска и високотехнологична стопанска система, обезпечаване на националната сигурност и правовата страна, решение на проблемите, свързани с енергийната сигурност, изключително настоящи след войната в Украйна, понижаване на неравенствата, достъп до качествено обучение и опазване на здравето.



Декларацията ще бъде импортирана в Народното събрание за разискване. Ако документът получи нужната поддръжка, " Продължаваме промяната " ще предложат проектокабинет.



" Ако този план за решение не получи утвърждението от болшинството народни представители, това значи, че в Народно събрание няма поддръжка за осъществяване на тези национални цели, тъй че би трябвало да върнем мандата несбъднат ", сподели Денков.



След като получиха мандата, управлението на “Продължаваме смяната ” разиска и с президента Радев целите в декларацията. Срещата продължи извънредно дълго: повече от час и половина.

Денков я дефинира като извънредно съдържателна. Той посочи също, че задачите в декларацията са реалистични. Съгласен е, че има и текстове, по които може да се поспори.



" Очаквам, че ГЕРБ и Движение за права и свободи, съвсем без изключение, биха могли да поддържат всяка една от тези цели и действия. Ако бъде подкрепена декларацията, тя ще остане като документ, който сплотява всички партии оттук насетне. Ако има такова позитивно решение, тогава ще търсим състава на Министерски съвет, който да може да извърши тези действия със наличие ", сподели той.

Николай Денков увери, че диалог за персоналния състав на проектокабинета не са водили с никого.

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР