Президентът Румен Радев изрази притеснение относно финансите на държавата. Той

...
Президентът Румен Радев изрази притеснение относно финансите на държавата. Той
Коментари Харесай

Радев поиска от Димитър Главчев щатален анализ на държавните финанси

Президентът Румен Радев изрази терзание по отношение на финансите на страната. Той върна лентата година обратно, когато тогавашния длъжностен министър председател Гълъб Донев е предизвестил, че продължение на популистките политики във финансите действителният недостиг ще бъде 6,8%

„ Силно се тормозя, че този недостиг от 3% в края на предходната години са резултат от особени финансови гимнастики и принудително натискане на недостига с изпразване на Фонда за сигурност на енергийна система, където оставихме 850 милиона, с декапитализация на енергийни сдружения в големи размери, игри с Данък добавена стойност и с парите на общинуте – „ тука има, тука няма “ и още доста други неща, кпоито би трябвало да бъдат оценени “, съобщи президентът.

Радев прикани Димитър Главчев да направи подробен разбор на финансите на страната в МФ и да излезе ясно да изясни защо става въпрос.

„ Този принудително натрапен 3% недостиг и редица гимнастики, има заплаха тази година да избие нагоре, както и инфлацията “, добави президентът.

Притеснения за обществените финанси изрази на срещата на „ Дондуков “ 2 и депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова „ През последните няколко дни се появи информация, че се правят разноски в огромни размери. Това е притеснително и крие основни опасности. Първият е с ликвидността на обществената система, по какъв начин ще се отрази това на бюджета на фона на устрема към еврозоната “, уточни тя. Петкова съобщи, че държанието на финансовият министър в оставка Асен Василев е доста притеснително.

„ Взехме решение за лимитиране на осъществяване на разноските от служебния кабинет, би трябвало да бъде тествани тези разноски “, прикани още тя.

Лидерът на „ Възраждане “ също взе отношение по тематиката като съобщи, че се манипулират и фалшифицират данни на формалната статистика у нас

„ Председателят на Национален статистически институт отхвърли, само че невиждано след 3 дни получихме писмо от чиновници на Националаната статистика, които декларират тъкмо противоположното и цитират писмо от шефката на Евростат – това е българката Марияна Коцева, която преди този момент беше началник на Национален статистически институт. В това писмо Евростат декларират, че виждат нередности в работата на Национален статистически институт. Това се прави под диктата на финансовия министър, с цел да влезем в неговия култ от недостиг 3% “, съобщи Костадинов. Той добави, че през днешния ден ще имат среща в Националният статистически институт като прикани Димитър Главчев да се направи инспекция, тъй като сигналът е от чиновници и е на база данни на „ Евростат “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР