Президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи проф. Янаки

...
Президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи проф. Янаки
Коментари Харесай

Президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

Президентът Румен Радев издаде декрет, с който назначи проф. Янаки Стоилов за парламентарен арбитър. Стоилов ще встъпи в новата си служба на 15 ноември, когато изтича мандатът на четирима от членовете на Конституционен съд. Същевременно от през днешния ден за министър на правораздаването е назначен досегашният зам. министър Иван Демерджиев.

" Авторитетът на Янаки Стоилов като правист е неоспорим и имам вяра, че това ще бъде венецът на една почтена кариера на ценностен човек и експерт ", разяснява президентът Радев пред публицисти през днешния ден. За новия правосъден министър Иван Демерджиев, който преди този момент беше ръководител на Съвета на Пловдивската адвокатска гилдия, президентът съобщи, че е правист с престиж и позиции, кардинален и сполучлив заместник-министър.

Янаки Стоилов има дълга и сполучлива кариера в политиката, а редом с това и сполучлива академична кариера като конституционалист и учител по доктрина на страната и правото, тъй че неговото предопределение за парламентарен арбитър от президентската квота напълно закономерно беше предричано от много време. Той е може би най-дългогодишният парламентарист в историята на прехода: в началото народен представител от Великото национално заседание и един от създателите на Конституцията, а по-късно - и поредно депутат в седем Народното събрание, в това число и зам.- ръководител на Народното събрание, ръководител на правната комисия и на комисията по външна политика. Бил е също по този начин член е на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в интервала 2009-2017г. Като политик Стоилов постоянно е успявал да съчетае ясната си партийна принадлежност към Българска социалистическа партия (и то към ортодоксалното извънредно ляво крило) с консенсусно политическо държание, което го слага в неповторимата позиция да е издирван сътрудник и да инкасира похвали даже от политически съперници. В това отношение той беше изключение даже и като длъжностен министър рамките и на двата служебни кабинета.

Съставът на Конституционния съд се обновява с една трета на всеки три години (за особеностите на тазгодишната ротация ). Конституционен съд има общо 12 членове, като четири от тях се сменят на три години в друго съответствие на обособените квоти - президентска, парламентарна и излъчени от общото събрания на двете висши съдилища. Тази година президентът вкарва един член в Конституционен съд на мястото на ръководителя Борис Велчев, чийто мандат изтича. Общото заседание на висшите съдилища, на което също ще бъде определен един нов член от квотата на съда на мястото на Георги Ангелов, ще се състои на 4 ноември. По мълчешком " джентълменско " съглашение сред двете съдилища тази година е ред на Върховния административен съд (ВАС) да излъчи кандидатура. Към момента се спрягат имената на четири съдийки във Върховен административен съд - Ваня Анчева, Йовка Дражева, Соня Янкулова и Севдалина Червенкова.

При тазгодишната ротация на Народното събрание се пада да избере двама нови членове, като вторият би трябвало да бъде избран до февруари следващата година. Отсега е ясно, че до 15 ноември, за когато е планувана клетвата на новите съдии, с цел да могат те да встъпят в служба и да стартира да тече мандатът им, няма да има парламентарен избор. Това значи, че на 15 ноември клетва ще положат единствено двама нови съдии, вместо четирима, а по-късно Конституционен съд ще продължи да заседава с 11 членове. Същевременно се обрисува комплициран избор за новите членове на Конституционен съд в идващия парламент (както и за инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, които пък се избират с квалифицирано мнозинство). Особено в случай че партиите на смяната държат на позицията си, че изборите на членовете на регулаторните и контролните органи би трябвало да се правят транспарантно, а не със подмолни сделки. Междувременно и, проведено през парламентарната квота.

Президентът Румен Радев издаде декрет, с който назначи проф. Янаки Стоилов за парламентарен арбитър. Стоилов ще встъпи в новата си служба на 15 ноември, когато изтича мандатът на четирима от членовете на Конституционен съд. Същевременно от през днешния ден за министър на правораздаването е назначен досегашният зам. министър Иван Демерджиев. " Авторитетът на Янаки Стоилов като правист е неоспорим и имам вяра, че това ще бъде венецът на една почтена кариера на ценностен човек и експерт ", разяснява президентът Радев пред публицисти през днешния ден. За новия правосъден министър Иван Демерджиев, който преди този момент беше ръководител на Съвета на Пловдивската адвокатска гилдия, президентът съобщи, че е правист с престиж и позиции, кардинален и сполучлив заместник-министър.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР