Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчитат третата годишнина

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчитат третата годишнина
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Румен Радев отчита три години от встъпването си в длъжност

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова регистрират третата годишнина от встъпването си в служба.

Гледайте НА ЖИВО тук конференцията на двамата за свършеното от президентската институция през последната година.

" В тази трета година ние продължихме нашата виновна задача с поредност в правилата и дейностите. Президентската институция продължи да отстоява правовата страна и интереса на жителите, да подтиква дебата сред институциите и жителите, да отстоява българския интерес на открито ", сподели президентът.
Радев съобщи, че ще маркира някои линии от активността си досега, само че ще подчертава най-много на целите в сегашния миг.
" Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред, като финален образец е усъвършенстването на изборното законодателство и откритата упоритост на българския парламент да изпревари оповестената от дълго време самодейност на президента. За първи път Народното събрание стартира тази активност за рационализиране на изборното законодателство не в навечерието на идни избори, а когато би трябвало. През годината поддържах деен разговор с жителите и институциите, като откроявах проблеми и давах насоки за тяхното решение, за превръщането ни в страна с функциониращи институции и високо качество на живот. Отстояването на върховенството на закона и укрепването на държавността бе измежду водещите ми цели и действия през годината. Макар свикания от мен КСНС през април за действителни ограничения против корупцията да не реализира консенсус, моите констатации и оферти стават все по-актуални. Продължих да бъда преграда против лобисткото законодателство и решение в прорез с публичния интерес. Наложих вета на 7 закона, а там където виждах нарушавания в Конституцията, сезирах и Конституционния съд. Въпреки превъзмогването на тези вета, от време на време даже и без спор, публичната реакция и решенията на Конституционен съд удостоверяват правотата на моите дейности. Поредицата срещи по отношение на избора на основен прокурор и повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт, откроиха проблеми и вероятни решения. В ход са и дебатите за иницииране на промени в Конституцията след 30 години преход и дълбоки разтърсвания в обществено-политическия живот. Преодоляването на бедността и неравенствата посредством реализиране на висок резистентен стопански напредък бе в основата на разговора ми с работодателски и браншови организации, с вложители и синдикати ".
Радев открои и многочислените срещи, които е имал с преподаватели, студенти, ръководители на олимпийски тимове, започващи предприятия, както и самодейностите за поддръжка на науката, образованието и нововъведенията. Като триумф уточни инициираният от президентската институция меморандум сред всички страни, участващи в плана за основаване на интернационалния институт за устойчиви технологии в Източна Европа.

Той открои и самодейността за срещи на новаторски започващи предприятия с непознатия бизнес.
" Продължих да съм зает с проблемите на общините, опазването на историческата памет и културното завещание. И наличието на генералния шеф на ЮНЕСКО по моя покана на 24 май е интернационално самопризнание за приноса на България в международното културно завещание ", сподели Радев.
Посочи като приоритет и развиването на въоръжените сили. За образец даде подписания контракт за придобиване на нов изтребител, възобновеното висше Военновъздушно учебно заведение. Той открои и дейната работа в самодейността " Три морета " за възстановяване на свързаността в Източна Европа и за включването на България в предпочитани транспортни планове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР