Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова встъпиха в длъжност

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова встъпиха в длъжност
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя |

Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова встъпиха в служба за втория си мандат. 

Официалната гала започна в 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски ” в София.

11:48 ч.:  Двамата бяха посрещнати с овации от събралото се множеството пред президентството. 



11:40 ч.:  Румен Радев и Илияна Йотова се насочиха към президентството, където шпалир от гвардейци ще ги посрещне.

11:24 ч.: Държавният глава приема поздравления от формалните лица. 

11:20 ч.: Президентът и вицепрезидентът се качиха на трибуната и одобриха тържествения марш.

11:15 ч.: Държавният глава постави венец и отдаде респект на починалите за свободата на България пред Паметника на Незнайния боец.

11:13 ч: 21 салюта гърмят по време на химна на България.



11: 06 ч.:  Президентът произнесе речта си:

Преди пет години за първи път одобрих строя на армията тук, пред катедралния храм и безконечния огън. Помня лицата на доста от вас, очите на хората, които бяха пристигнали в мразовития януари, с цел да поддържат първите стъпки на вярата за Нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с госпожа Йотова.

Първият мандат мина в изтощителна битка, само че вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за поддръжката.

Пет години посветихме на борбата за правда и народна власт. Призовавах и работех за единство, укоряваха ме, че разлъчвам. Но гласовете ви недвусмислено демонстрираха, че обществото ни желае и би трябвало да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи старания, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на Народното събрание - опцията да реформира отхвърления управнически модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и през днешния ден знаем към кои правила градим единството си: тези за правда, правдивост и грамотност, за същинско европейско развиване на България.

В идните години ще бодърствам страната да не се отклони от пътя. Ще не отстъпвам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, тъй като това е нашата дълготрайна и неотменна задача. Политическата смяна е единствено първа стъпка, чакат ни още тествания и се надявам цялото ни политическо потомство политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се желае да го поставим.

И когато мислим, че ни е най-трудно, дано не забравяме, че не са доста страните, съхранили своето име, религия и език през ветровете на историята. Ако през днешния ден България е една от тях, то е тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да реализираме задачите си единствено в случай че обществото ни остане единно във волята си за действителна смяна и прогрес. Вярвам, че хилядолетната “държава на духа ” е жива в България и тя ще въодушевява и чертае пътя ни напред.

Скъпи съотечественици,

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е значимо какъв брой време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това разбиране ме мотивираше и в най-трудните моменти да не върша компромис с правилата си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български жители, без значение от партийна принадлежност, етнос и вяра. Да не отстъпвам правата, ползите и достолепието на своя народ.

Вярвам, че дружно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и съвременна страна.

Да живее България!



11.01 ч.: Президентът одобри рапорта на началника на караула, поклони се пред Националното знаме и обходи строя. Той поздрави почетния часовой.

Сред присъстващите публични лица са министър-председателят Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на защитата Стефан Янев, членове на Конституционния съд, началникът на защитата, министри, представители на етнически общности, политици.

Преди да произнесе речта си, президентът поздрави гвардейците. 

Заради церемонията има ограничаване на придвижването в региона, а жителите, които желаят да участват, минават през .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР