Президентът Румен Радев и тримата му предшественици Петър Стоянов, Георги

...
Президентът Румен Радев и тримата му предшественици Петър Стоянов, Георги
Коментари Харесай

Четирима президенти се събират в селото на Желю Желев

Президентът Румен Радев и тримата му прародители Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще се съберат дружно в шуменското село Веселиново, отечество на първия демократично определен държавен глава доктор Желю Желев. Във вторник идната седмица те ще открият паметна плоча на фасадата на родната му къща, която още се пази. Инициативата е на президента Румен Радев, сподели за „Труд“ кметицата на община Смядово Иванка Петрова. Той е поканил и предшествениците си на тържеството с духов оркестър и гвардейци.

За към месец е осъществено начинанието. Кметицата Петрова предложила на Общинския съвет да гласоподават разпределяне на средства за ремонт на дома. Към 3 000 лева коствало измазването на фасадата и мраморната плоча, която ще увековечи мястото, където е роден и живял доктор Желев. Дъщеря му Станка също ще бъде посетител на село Веселиново. Очаква се в една от стаите на къщата гостите да могат да прегледат ъгъл с книги и движимости на доктор Желев.

Той е учил във веселиновското учебно заведение „Св.Св.Кирил и Методий“ до 7 клас. То към този момент е превърнато в обществен дом. През 2007 година Желев беше почетен със званието Почетен жител на Смядово. На церемонията се укори самичък, че не е направил доста за родния си край, до момента в който е бил държавен глава през интервала 1990 – 1997 година След това обаче, посредством фондацията си построи екопътека до неповторими естествени местности край родното село Веселиново.
На 30 януари се навършват три години от неочакваната гибел на видния мъдрец, академик, демократ, отстъпник, политик и общественик доктор Желев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР