Президентът Румен Радев и служебният министър на вътрешните работи Иван

...
Президентът Румен Радев и служебният министър на вътрешните работи Иван
Коментари Харесай

Цинизъм. Какви са реакциите на решението на Нидерландия да блокира България за Шенген

Президентът Румен Радев и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев подлагаха на критика решението на Нидерландия да блокира присъединението на България към Шенгенското пространство. Те дефинираха позицията на Хага като “цинизъм ” и “дискриминация ”.

В петък стана ясно, че Нидерландия ще поддържа приемането на Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, само че на присъединението на България. Членството на трите страни в Шенген ще се разисква на среща на министрите на правораздаването на страните от Европейския съюз на 8 и 9 декември.

За приемането на нова страна в Шенгенското пространство е належащо единогласие на страните членки. Дори един глас срещу значи, че страната кандидатка няма да се причисли.

“Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм ”, се споделя в позиция на Румен Радев , оповестена във Facebook.

“Усилията ни не заслужават неуважение! Усилията ни не заслужават обиди ”, се споделя в позицията на Иван Демерджиев .

Президентът и назначеният от него длъжностен министър споделиха, че българските гранични управляващи поставят “изключителни старания, с цел да подсигуряват сигурността ” на европейските граници. Радев и Демерджиев загатнаха смъртните случаи на гранични служители на реда от последните месеци - на границата, а други двама с рейс, пренасящ мигранти. Те споделиха, че на този декор са “недопустими ” и “обидни ” внушенията, че турско-българската граница може да се премине против 50 евро.

Някои политици също реагираха на известието на Нидерландия, че ще наложи несъгласие на присъединението на България към Шенген.

България заслужава да бъде пълновръстен член на Шенген, разяснява съпредседателят на “Продължаваме Промяната ” (ПП) и някогашен министър председател Кирил Петков .

В обява във Facebook Петков сподели, че е разговарял с нидерландския министър-председател Марк Рюте и е настоял да се отчетат решителните стъпки, които последното постоянно държавно управление на България е подхванало, както и обвързващите задължения по Плана за възобновяване и резистентност за обезпечаване на господство на правото и решителна битка с корупцията.

Екатерина Захариева от ГЕРБ сподели, че ветото на Нидерландия е резултат от политиката на Кирил Петков и неговото държавно управление.

“Когато някогашният министър-председател Кирил Петков обясняваше в цяла Европа, че в България е доста зле, докара до това, че даде мотив на Нидерландия ”, сподели пред бТВ Захариева, която е някогашен външен министър в държавното управление на Бойко Борисов.

Андрей Гюров от “Продължаваме смяната ” сподели, че аргументите за ветото са в ръководството на държавните управления на Бойко Борисов от ГЕРБ.

“Трябват ясни решения, съответни дейности в битка с корупцията, във върховенството на закона ”, сподели Гюров пред бТВ.

Нидерландия стимулира решението си да наложи несъгласие върху присъединението на България към Шенгенското пространство с незадоволителните съгласно нея резултати в битката с корупцията и проведената престъпност.

Външният министър Вопке Хукстра сподели, че е “твърде рано ” за смяна на тази позиция във връзка с България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

Австрия също изрази запаси към участието на България в Шенген., че страната му поддържа участието на Хърватия, само че е срещу присъединението на България и Румъния.

сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

В Шенгенско пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, до момента в който страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР