Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков с остри реакции

...
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков с остри реакции
Коментари Харесай

Напрежението с Русия: Остри реакции от България заради ултиматума към НАТО


Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков с остри реакции към Москва поради позиция на съветското външно министерство. В нея Руската федерация разгласи, че желае НАТО да се изтегли от България и Румъния.

Президентът Румен Радев разгласи, че не одобряваме ултиматуми и такова искане е недопустимо и безпредметно. Опозицията незабавно изиска чуване на премиера Кирил Петков в Народното събрание.

Напрежението избухна откакто Москва популяризира писмен отговор на своята позиция в договарянията с НАТО и Запада. Въпросът беше: „ Какво значи за България и Румъния настояването на Русия, НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 година – излизане от НАТО, унищожаване на американските бази или нещо друго?
Снимка: btvnovinite.bg

Отговорът: „ Става въпрос за евакуиране на задграничните сили, техника и въоръжение, и други стъпки, за връщане към конфигурацията от 1997 година, на територията на страни, които не са членове на НАТО към посочената дата. Към тях спадат България и Румъния. “

Реакцията на президента

Президентът Румен Радев е безапелационен, че страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било. Държавният глава дефинира като недопустимо и безпредметно настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България.
Снимка: btvnovinite.bg

В позицията на президента се прецизира, че в страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника:

Суверенното решение за сходно непрекъснато наличие или краткотрайно разрастване принадлежи на България, в сходство със съюзните ни задължения. Страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било “.

Реакцията на Министерство на външните работи

От външното ни министерство показват, че националните територии и въоръжените сили на страните членки са територии на Алианса и сили на НАТО. А това е заложено във Вашингтонския контракт, който всички страни членки, в това число и България, са утвърдили.

Дипломацията ни прикани Руската федерация да почита избора на страната ни да бъде член на НАТО от 2004г. насам:

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивен разговор със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, ориентиран към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на господство на правото и прецизно използване на поетите международноправни задължения “.

В позицията се споделя още, че актуалната рецесия в архитектурата за сигурност в Европа, както и рецесията в и към Украйна, следва да бъдат позволени с дипломатически средства и по пътя на разговора.

Реакцията на военното министерство

От министерството на обраната обявиха, че
в случай че Руската федерация има терзания за личната си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат показани в това число и на двустранно равнище. Според тях ултимативният метод е неконструктивен и би довел до следваща ескалация, от която никой в последна сметка няма интерес.

До този миг не получихме информация дали посланикът на Русия у нас ще бъде извикана в министерството за пояснения. Отправихме въпросите си и към дипломатическата задача на Руската федарация у нас, само че към този момент нямаме коментар.

Реакцията на Народното събрание

Въпреки че тематиката не беше в дневния ред на Народното събрание, по гледище на опозицията министър председателят Кирил Петков пристигна незабавно в Народното събрание, с цел да официализира българската позиция по тематиката.

Снимка: btvnovinite.bg


Той разгласи, че България е суверенна страна, която е направила своя стратегически избор в интернационален аспект от дълго време. Позицията на премиера срещна цялостна поддръжка от ръководещите партии и частична от опозицията.



На финала на чуването ГЕРБ желаеха още конкретика, което разгневи залата. Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ резервираха безмълвие по тематиката.

Позицията на Съединени американски щати

Съединени американски щати оповестиха позицията си за ултиматума на Русия към НАТО след питане на bTV до посолството на им в България.

„ НАТО е защитителен съюз. Суверенните народи имат правото да избират своите лични съюзи и да вземат независими решения за своята сигурност. Съюзниците в НАТО обявиха това задоволително ясно на Русия по време на съвещанието на Съвета Русия-НАТО предходната седмица “, се споделя от представителя на Държавния департамент Нед Прайс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР