Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха

...
Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха
Коментари Харесай

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му сътрудник Серджо Матарела посетиха образователен полигон " Ново село ".

Двамата разискаха градивното съдействието сред България и Италия в областта на сигурността и защитата, както и опциите за развиване на партньорството.

В " Ново село " президентите организираха срещи с българския и италианския контингент.

Радев акцентира, че виновната задача на нашите военни в границите на Многонационалната бойна група способства както за сигурността на България, по този начин и за стабилността на целия район. Той оцени високо опциите в границите на многонационалното формирование за повишение на оперативната съгласуемост на въоръжените ни сили и за усвояването на нови тактики, техники и процедури.

В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива извънредно динамично, което постанова все по-интензивен продан с нашите съдружници за взаимно създаване на ефикасни качества, означи президентът.
 Радев и военни от Съединени американски щати умуват за модернизацията на българската войска
Радев и военни от Съединени американски щати умуват за модернизацията на българската войска

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на полк. Ерик Питърсън от Военновъздушния лицей

Той открои и проблемите пред армията ни, свързани с липса на задоволително запаси за бойна подготовка, битовите и обществените условия, кадровата обезпеченост, ресурсната неосигуреност, дефицит на модерно съоръжение и въоръжение. Той подсети, че през годините неведнъж е , които да предотвратят отрицателните трендове във връзка с окомплектоването с персонален състав, и уточни, че в тази тенденция стартират все по-решителни дейности.

Президентът посочи и нуждата от ускорение на процеса на рационализация на армият а, като се подчертава освен на огромните отбранителни планове, а се развиват и по-малки нискобюджетни планове, които обезпечават асиметрично преимущество. По негови думи тези процеси би трябвало да се отразяват и в границите на подготовката и образованието на военнослужещите, тъй че да се подсигурява успеваемост на дейностите и живота на военнослужещите.

Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за действително наличие на съюзните сили, които са по груповата защита на източния фланг, съобщи на собствен ред министърът на защитата Атанас Запрянов.

Той изрази очакване на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на българската бойна група , и на всички сили на НАТО, ситуирани на източния фланг.
 Армията ни се нуждае от спешни ограничения, сигнализира президентът
Армията ни се нуждае от спешни ограничения, сигнализира президентът

Модернизацията е закъсняла, счита президентът

Министър Запрянов увери военнослужещите, че политическото и военното управление на Министерството на защитата поставят старания за повишение на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни чиновници в системата, което се показва в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишение на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 година би трябвало да доближи междинната за страната. Той акцентира, че както партиите, по този начин и президентът поддържат напъните за повишение на обществения статус на военнослужещите като една от ограниченията за превъзмогване на некомплекта в българската войска.

Началникът на защитата даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и подчертава върху модернизацията на българските въоръжените сили и спомагателните качества, които ще придобият след приемането на нова бойна техника.

На общия брифинг на президентите бяха маркирани отличното взаимоотношение и високото равнище на взаимна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите страни членки.
 Радев се надява квалифицирани офицери да запазят духа на армията ни
Радев се надява квалифицирани офицери да запазят духа на армията ни

Президентът поздрави курсанти от Националния боен университет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР