Президентът Румен Радев и генералният секретар на Репортери без граници

...
Президентът Румен Радев и генералният секретар на Репортери без граници
Коментари Харесай

Репортери без граници притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Президентът Румен Радев и генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар разискаха положението на медийната среда в България. Това се случи на среща на " Дондуков " 2 през днешния ден, в която взе участие и Полин Адес-Мевел, представител и началник на отдел " Европейски съюз и Балкани " в организацията.

Двамата повдигнаха и тематиките за доверието на жителите в медиите, п рофесионалните стандарти в публицистиката , моделите за финансиране на българските медии и методите за отстояване на независимостта на публицистичната политика.

Според президента 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на " Репортери без граници " е обезпокоително, най-много поради откритите проблеми в медийната сфера. На срещата беше посочено, че положението на медийната среда у нас се дължи на неналичието на изчерпателен медиен закон , който да задава стандарти и да контролира активността на всички медии.
 България остава на 111-о място в света по независимост на медиите
България остава на 111-о място в света по независимост на медиите

Изпреварват ни даже страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в Европейски Съюз

Радев съобщи, че финансирането е основен въпрос за гарантирането на свободата и плурализма в медиите, заради което са нужни ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им систематизиране.

От своя страна Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел показаха угриженост, че в последните 13 години в България се следи устойчива наклонност на утежняване на свободата на словото. Те откроиха като проблем пред страната ни неналичието на ефикасни резултати в следствието на случаи на нахлуване и закани против български проверяващи публицисти.

Според тях българските институции би трябвало да одобряват съответно законодателство, което да подсигурява независимостта на публицистичната политика в медиите от политическа и икономическа взаимозависимост, както и за сигурността на проверяващите публицисти.

" Репортери без граници " ужасени от политическия напън върху БНР

Съдебният тормоз над самостоятелните медии се е засилил фрапантно през последните месеци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР