Президентът Румен Радев и Даниел Митов от ГЕРБ–СДС влязоха в

...
Президентът Румен Радев и Даниел Митов от ГЕРБ–СДС влязоха в
Коментари Харесай

Радев и ГЕРБ в спор за надежността ни като член на НАТО

Президентът Румен Радев и Даниел Митов от ГЕРБ–СДС влязоха в вербален конфликт по време на консултациите за сформиране на държавно управление по тематиката за положението на Българската войска, какъв брой благонадежден член на НАТО е страната ни и даването на военно-техническа помощ на Украйна.

Според Митов България закъснява с военнотехническата поддръжка за Украйна. По думите му страната ни е трябвало да изпрати такава помощ още по времето на държавното управление на „ Продължаваме промяната ”.

Президентът Румен Радев възрази против изказванието на Митов.

След срещатана „ Дондуков ” 2 Десислава Атанасовасъобщи, че президентът Радев не ги е уведомил по кое време ще бъде връчен проучвателния мандат за образуване на държавно управление. По думите й към момента има благоприятни условия за диалози по избрани цели. Тя добави, че в случай че не получат знак, че ще се търси решение на рецесиите с отговорност, имат специалисти, които може да предложат специалисти за кабинет.

По-рано през днешния ден започнаха консултациите с парламентарно показаните партии за сформиране на държавно управление в границите на 48-то Народно заседание. Президентът Румен Радев одобри представители на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Радев поздрави ГЕРБ-СДС за успеха на последните парламентарни избори и изиска да чуе вижданията на политическата групировка по значими въпроси като опцията за образуване на държавно управление, бюджета за 2023 година, както и тематиката за даване на военна помощ на Украйна.

„ Вярвам, че осъзнавате, че това е една голяма отговорност, тъй като страната ни е в тежка политическа, социално-икономическа рецесия. Към първия мандатоносител се гледа с огромна вяра за сформиране на държавно управление, което да може да поеме отговорност в тези сложни времена “, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ, като ги помоли да споделят оценката си за вероятността за сформиране на държавно управление.

По думи на Радев „ съставянето на държавно управление е значимо освен, с цел да има странатаредовно ръководство, само че и да се подсигурява живота на 48-ото Народно заседание, което има да свърши голям по размер работа. “

„ Вие сте измежду партиите, които дефинираха съответни антикризисни цели, забавно е по какъв начин ще се осъществят те. И несъмнено, вашите оферти за решение за възлагане на Министерски съвет за даване на въоръжение и военна техника на Украйна от страна на българската войска, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ. Интересно е по какъв начин ще съумеете да извършите тези цели “, добави Радев.

„ Разбирайки своята отговорност и в осъществяване на конституционните разпореждания сме тук, с цел да проведем тази консултация по въпросите, които Вие поставихте, свързани с бюджета, Плана за възобновяване, множеството рецесии, модернизацията на армията и други тематики, които стоят пред българското общество “, сподели от своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По нейни думи българският парламент към този момент действа, организират се и чувания.„ Днес има доста дълъг спор по Плана за възобновяване и резистентност и план на решение, който ПГ на ГЕРБ-СДС внесе. Той е обвързван с всички закони, които безусловно съгласно нас би трябвало Народно събрание да одобри, тъй че да могат да се осъществят задачите на Плана. Най-важната цел е да се осъществят финансовите доходи от това “, изясни Атанасова.

По тематиката за бюджета тя уточни, че едно от главните провокации ще бъде идната зима и приходите на хората.

Делян Добрев показа седем антикризисни ограничения, които партия ГЕРБ счита да внесе за полемики в Народното събрание.

" За първи път от началото на годината служебният кабинет организира търг за покупка на газ. Отстъпките, които се реализираха, са надалеч по-добри от предходните контракти за доставка на газ. От1 януари ще желаеме нова тръжна процедура за доставка на газ, тъй като това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в еврозоната при съблюдаване на периода от 1 януари 2024 година Не имам вяра в границите на този мандат да бъде определен нов шеф на Българска народна банка ",обясни Добрев.

От своя странаДаниел Митов сподели, че би наблегнална тематиката военнотехническа поддръжка за Украйна. „ Правителството би трябвало да знае какво желае, това трябваше да стартира от дълго време. Трябва да се изпрати дипломат в НАТО, много време нямаме подобен.България не се възприема за мощен член на евроатлантическата общественост, за жалост. Тепърва би трябвало да си приказваме да се слагат избрани цели за модернизацията на армията и през опцията да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите качества. “

„ Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия защитителен потенциал. За 10 години какво внесохте за Българската войска, с цел да изнасяте в този момент, би трябвало да си отговорите на този въпрос. За да раздаваш, би трябвало да се дава. България закъсня минимум с 15 година с нейната рационализация на въоръжените сили “, отвърна президентът.

„ Хипотезата, където Народно събрание във в действителност предизборна обстановка гледа проектобюджет 2023, има всички шансове да се трансформира в съвършена стихия. Затова най-безопасният вид е технологията удължаваме на бюджета за 2022 година при диалози с МФ дали до месец април, или месец май. Другият вид е рисков и абсурден от политическа позиция “ това заявиТомислав Дончев.

„ Възможности за съставяне на държавно управление в границите на 48 Народно събрание в действителност има. Проблемът е, че политическият нарцисизъм е взел връх. За нас вероятният форма е обединяване към общи цели и правила – не аритметически болшинства, все още от всички диалози, които са водени не мога да дава отговор позитивно, че има капацитет за съставяне на болшинство, което стои зад общи цели. Сигурно е едно – ние ще поставим всички старания, най-тежката отговорност е наша – до границата на самосъхранението, несъмнено не обезличавайки се. В същото време, парламентарното време би трябвало да бъде употребявано по най-хубавия метод, без значение какъв брой дълъг е животът на 48-ото Народно събрание “, добави той.

„ При готовност на всички източници на финансиране, ние даже няма потребност главната ни тематика в Народното събрание да е с какви пари да финансираме финансовата стратегия. Инфлацията и рецесията значително могат да бъдат излекувани с обществени вложения. По отношение на Българска народна банка, склонен съм с констатацията Ви. В българското общество има консенсус, въпреки и нежен, по тематиката за еврозоната “, разяснява още Дончев.

След срещатаДесислава Атанасовасъобщи, че президентът Радев не ги е уведомил по кое време ще бъде връчен проучвателния мандат за образуване на държавно управление.

„ Все още има благоприятни условия за диалози по избрани цели. Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред страната, в случай че се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа мощ доста мъчно би се образувал кабинет. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси решение на рецесиите с отговорност, то ние за следващ път ще демонстриране освен самочувствие, само че имаме специалисти, които може да предложим за кабинет, “ безапелационна бе тя.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР