Президентът Румен Радев е разтревожен от съобщението за забавянето на

...
Президентът Румен Радев е разтревожен от съобщението за забавянето на
Коментари Харесай

Радев критикува F-16: Забавянето им носело риск да загубим въздушен суверенитет

Президентът Румен Радев е угрижен от известието за забавянето на доставката на българските F-16 от Съединени американски щати.

„ Има към този момент информация, че ще има забавяне и то не е малко. Това е извънредно обезпокоително за нашите въоръжени сили. То слага на тестване освен персоналния състав, а носи риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби опцията да ръководи сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО “, изясни президентът, като от думите му излезе, че страната ни сега е в положение да се отбранява сама с наличните остарели съветски МиГ-29.

„ Но по тази причина ще закъснеят ли и в случай че закъснеят, за какво, можете да попитате господин Борисов и неговото държавно управление. Когато те сключваха контракта при какви условия и при какви клаузи са сключили този контракт “, съобщи Радев, който бе най-върлият съперник на договорката с американската компания Lockheed Martin и настояваше за закупуване на различните „ Грипени “.

Преди няколко дни страната ни получи формалното известие, че ще има няколко месечно закъснение на доставката. То обаче не бе ненадейно, защото още през ноември стана ясно, че производството на новата серия се движи със забавяне, заради прекъснатите доставки при започване на пандемията. „ Имаме поръчка за 128 чисто нови F-16 “, заяви вицепрезидентът на Lockheed Martin Грег Улмер.

Междувременно в страната ни ще дойдат симулатори на F-16 за образование на водачите, подчертаха от компанията в края на януари и акцентираха, че България е измежду първите народи, които ще имат новите Блок 70 – най-новата и напреднала настройка.

Президентът разиска положението на въоръжените сили на България с военният министър Стефан Янев.

„ Знаете че проблемите не престават, хората работят непрестанно да компенсират неналичията. Продължаваме да имаме доста незаети места. Въпреки това триумфите са на разположение, взе участие се в редица учения. Предизвикателствата са доста. Тази рецесия основава заплаха за цяла Европа. Това е рецесия с световни размери. Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път “, сподели той.

Най-голямата опасност за България е неглижирането на въоръжените сили, акцентира Радев. „ Да спрем да се сещаме за армията от рецесия на рецесия. Нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската войска. България е подхванала еластичен и отворен метод за проектите на НАТО за противопоставяне. Можем да работим с нашите съдружници и да попълняме дефицитите. И по този метод да демонстрираме, че дружно можем да отговорим на всяка рецесия “, съобщи президентът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР