Президентът Румен Радев е против назначаването на Даниел Митов от

...
Президентът Румен Радев е против назначаването на Даниел Митов от
Коментари Харесай

Радев е против назначаването на Даниел Митов за външен министър

Президентът Румен Радев е срещу назначението на Даниел Митов от ГЕРБ за длъжностен външен министър. Това стана ясно от изявлението му в сряда пред публицисти.

От него се разбра още, че Радев към този момент няма да подпише указите за лични смени в състава на служебния кабинет. Вместо това той кани премиера Димитър Главчев на диалози в петък, с цел да обсъдят предложенията му.

Новината идва, откакто при започване на седмицата служебният министър председател Димитър Главчев изиска Стефан Димитров да бъде заменен с Даниел Митов от ГЕРБ. Във вторник Главчев предложи и земеделският министър Кирил Вътев.

Това обаче не може да се случи без утвърждението на президента, който би трябвало да подпише декрет за новите назначения.

" Вече заявих, че няма да се греша в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, само че и ще упорствам той да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет, равно далечен от всички партии ", сподели Радев.

" Затова в петък ще поканя господин Главчев, с цел да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в длъжностен кабинет ", добави той.

Даниел Митов е точно заместник-председател на ГЕРБ. Предложението на служебния министър председател постът на външен министър да бъде ангажиран от от него пристигна малко откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска актуалният външен министър да бъде отхвърлен. В сряда Борисов сподели, че това е било " съвпадане ".

В тази връзка обаче Радев сподели, че се надява Главчев " да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф ".

По-рано в сряда председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска Радев Главчев поради промените на министри, които съгласно нея са подбудени от ГЕРБ. Тя сподели, че в случай че това не се случи, Българска социалистическа партия и " Възраждане " ще внесат избор на съмнение. Не е ясно дали това е допустимо.

В края на 2023 година бяха признати, съгласно които президентът може да избира кой да бъде длъжностен министър-председател от избран кръг хора.

В началото на април след извършени съвещания с всички вероятни кандидат-премиери Румен Радев Димитър Главчев. Той е някогашен дълготраен народен представител от ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР