Президентът Румен Радев е призовал да бъдат предприети мерки, които

...
Президентът Румен Радев е призовал да бъдат предприети мерки, които
Коментари Харесай

Радев иска охрана на въздушното пространство с български самолети

Президентът Румен Радев е призовал да бъдат подхванати ограничения, които да обезпечат защита на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи. Държавният глава е сложил този въпрос на среща с министъра на защитата Драгомир Заков, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

На работната среща на " Дондуков " 2 са били разисквани провокациите пред гарантирането на въздушния суверенитет на България. Президентът е сложил въпроса за предприемането на неотложни ограничения за обезпечаване защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. " Предложените благоприятни условия в тази тенденция от Министерството на защитата изискват изчерпателен разбор, както и своевременни и съответни решения в изискванията на усложнената геополитическа конюнктура " - е било очебийно на срещата, осведомят от прессекретариата на президента.

В момента четири изтребителя Еurofighter на испанските Военновъздушни сили укрепват защитата на българското небе. В къс интервал - през април, задачата на тези самолети ще съвпадне с разполагането на три F-35 от Нидерландия, които ще останат до края на май. Възможно е, обаче, броят им да бъде повишен до 8.

Още при започване на взаимната защита на въздушното ни пространство със съдружниците от НАТО от българските Военновъздушни сили подчертаха, че в процедурата по защита на българското небе вземат участие и българските изтребители МиГ-29. Доставката на осемте платени вкупом Ф-16 няма да се реализира най-малко до 2025 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР