Президентът Румен Радев е поставил пред турския си колега въпроса

...
Президентът Румен Радев е поставил пред турския си колега въпроса
Коментари Харесай

Радев поставил пред Ердоган въпроса за имотите на тракийските бежанци

Президентът Румен Радев е сложил пред турския си сътрудник въпроса за парцелите на тракийските бежанци.

Вече сложих непосредствено въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци пред президента на прилежаща Турция. Това сподели президентът Румен Радев в своето слово на историческата околност Петрова равнища. Там се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което гибелта са намерили свидните жертви на Странджа и Тракия. " Отново над Странджа ехти революционният химн, с цел да ни напомни славната и трагична 1903 година Тук на именитото тракийско гробище нашите предшественици впериха взор пред свободата и достолепието, водени от веруюто да дадат своя принос ", съобщи президентът.

" Тракийските делегати поддържаха решението в Македония за повдигане на въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават мястото на тракийци беше да бъдат паралелно с тях. Дейците на 7-ят въстанически окръг ясно осъзнаваха, че 20-дневната независимост на Охридско ще има извънредно висока цена, само че нямаше мощ, която да ги отклони от тяхната религия в идеята за независимост и единство на отечеството. Погромът на въстанието е кървясъл -едновременно действаха патронът, огънят, ножът и бесилката, както написа в летописа Христо Симеонов ", сподели още в словото си президентът.

" Пепелищата на Тракия гълтам хиляди животи и човешки ориси. Хиляди българи се простят вечно с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към избавление в Свободна България. За това и справедливите ни упования са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас ", подсети Румен Радев.

С възпоменателна гала в историческата околност Петрова равнища беше маркирана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Това е единственото събитие с национално значение в Странджа и всеки, които се усеща българин би трябвало да пристигна тук, с цел да коленичи пред паметника и да се помоли за тези, които са извоювали свободата ни, сподели кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Странджанската община е главен уредник на честванията, които се организират под патронажа на президента на България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР