Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на приетите

...
Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на приетите
Коментари Харесай

Няма да има вето върху отпадането на машинното гласуване за местни избори

Президентът Румен Радев е подписал указа за обявяване на признатите на второ четене от депутатите промени в Изборния кодекс, които плануват машинно гласоподаване да няма на локални избори.

Така изнененията в закона ще бъдат оповестени в " Държавен вестник " и на тях няма да бъде наложено несъгласие. С подписването на указа той не оправдава прогнозите на депутати, че текстовете ще бъдат върнати за ново разискване. Радев " пуска " ограничението на машинното гласоподаване в същия ден, в който бяха обнародвани други ремонти, на които се очакваше да бъде наложено несъгласие – тези в държавния бюджет за договорката със Съединени американски щати за пазаруване на изтребители F-16.

Първоначалният план на ГЕРБ за машините предвиждаше устройства има само на президентски и евроизбори, само че съвсем в последния миг от партията на премиера Бойко Борисов дадоха крачка обратно - оставиха машинното гласоподаване и за парламентарни избори.

Досегашният Изборен кодекс предвиждаше идните локални избори да са последните с хартиени бюлетини, а от идната година на всички избори да се гласоподава единствено машинно. Наесен трябваше да има 6000 устройства за машинно гласоподаване. Тези текстове бяха признати преди пет месеца по предложение на Движение за права и свободи и с поддръжката на ГЕРБ.

В началото на юли обаче партията на Борисов реши още веднъж да трансформира текстовете и да отстрани машинното гласоподаване при парламентарни и локални избори. Поправките бяха признати експресно на първо четене от правната комисия и от пленарната зала, откакто Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които бяха срещу ограничението на машинния избор бойкотираха работата на Народното събрание за един ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР