Президентът Румен Радев е подписал днес указ, с който насрочва

...
Президентът Румен Радев е подписал днес указ, с който насрочва
Коментари Харесай

Избираме кметове на 29 октомври

Президентът Румен Радев е подписал през днешния ден декрет, с който насрочва изборите за кметове и общински съветници за 29 октомври. Това значи, че предизборната акция ще стартира на 28 септември.

В София, Пловдив и Варна с изключение на кметове на общини, ще се избират и кметове на региони. Там, където има балотажи, т.е. няма определен кмет с над 50% от гласовете на първия тур, те ще се проведат на 5 ноември.

Последните локални избори бяха на 27 октомври 2019 година

Държавният глава е определил датата след работна среща с представители на управлението на Централната изборна комисия.

В диалога са разисквани спецификите на локалния избор и идната работа по организацията на изборния развой. От ЦИК са срещнали президента с техническите и логистичните особености, с които комисията би трябвало да се съобрази за локалните избори, и готовността й за тяхното осъществяване.

Това ще са първите локалните избори, в които на всички места ще има опция да се гласоподава и с устройство за машинно гласоподаване, и с бюлетина. За вота през 2019 година бе направена смяна в изборното законодателство, която анулира машинното гласоподаване, такова трябваше да се организира в над 6 хиляди секции.

Според изборните правила в обитаемоте места с население под 350 души не се избира кмет.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР