Президентът Румен Радев е на среща с представители на ЦИК.

...
Президентът Румен Радев е на среща с представители на ЦИК.
Коментари Харесай

Радев на срещата с ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова подкрепа

Президентът Румен Радев е на среща с представители на ЦИК. Очаква се да бъдат разисквани опциите за осъществяване на избор 2 в 1. За момента е ясна само датата на първия тур за изборите за държавен глава - 14 ноември.

„ Народното събрание дефинира датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите сред Народното събрание и президентската институция допуска обособени акции и обособени избори. Още повече - до момента в нашата процедура разбъркване на тези избори не е ставало”, разяснява президентът, оповестява epicenter.bg.

Президентът обаче посочи, че обособените избори изискват доста повече средства. „ Българите натрупаха сензитивна електорална отмалялост. Освен това, би трябвало да отчитаме и обстоятелството, че Народното събрание дефинира последната допустима дата за президентски избори. Върнатият през вчерашния ден мандат стеснява опциите за маневриране във времето за установяване и на парламентарните избори. Затова в обществото се приказва все по-често за избори 2 в 1”, изясни президентът.

Председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова увери, че Комисията постоянно е в подготвеност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един избор.

Нейкова уточни практиката от 2011 година когато дружно с президентските избори се организира и локалният избор. През 2016 година тя напомни, че българите гласоподаваха за държавен глава, само че и на референдум.

„ Все още договорът, който е подписан сред ЦИК и „ Сиела Норма” по отношение на машинното гласоподаване и съответно в софтуерната му част, не е изпълнен изцяло, което слага ЦИК в известна взаимозависимост тъкмо от този изпълнител”, добави тя.

На срещата беше наранена и финансовата страна на идния избор. „ Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на спомагателен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, според от критерия, който ще одобри ЦИК в какъв брой изборни секции да има повече от една машина”, изясни Нейкова.

Председателят на ЦИК обаче посочи, че в случай че изборите са 2 в 1, част от разноските ще бъдат усъвършенствани, а логистиката ще бъде направена единствено един път.

„ При избори 2 в 1, възнагражденията на изборните комисии ще бъдат по-високи. Ще се отпечатат хартиени бюлетини както за избори за президент, по този начин и за Народно заседание. Не мога да кажа изрично, че избори 2 в 1 ще костват по-евтино, в случай че се проведат на разнообразни дати, тъй като това зависи от другите софтуерни решения”, добави Нейкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР