Президентът Румен Радев е на посещение в Израел. Държавният глава

...
Президентът Румен Радев е на посещение в Израел. Държавният глава
Коментари Харесай

Радев в Израел: Скърбим за евреите от Беломорието и Македония

Президентът Румен Радев е на посещаване в Израел. Държавният глава се срещна с израелския си сътрудник Реувен Ривлин.
Като водеща страна в региона на високите технологии страната Израел има интерес да влага в капацитета на България, която се утвърждава като център за осведомителни и информационни технологии и научни проучвания в района на Югоизточна Европа. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към израелския си сътрудник Реувен Ривлин в Йерусалим.
Двамата направиха взаимни изявления директно след тържествената гала по посрещането на българския президент, с която стартира и формалното му посещаване в Държавата Израел.
Държавният глава означи, че с помощта на поредните старания на няколко генерации, през днешния ден Държавата Израел има ефикасни институции и народна власт, и развито гражданско общество. Принос за тези триумфи имат и нашите, българските евреи, които избраха Израел за своя татковина, само че резервираха вечно жива връзката сред нашите два народа, акцентира Румен Радев. Президентът дефинира Държавата Израел като модел за обществено развиване, чиито триумф се крие в публичната ангажираност на жителите, качеството на образованието, достойното възнаграждение и вложенията в стопански браншове, в които науката е поръчител за висока добавена стойност.
Държавният глава увери, че страната ни има подготвеност да предприеме стъпки за следващо разширение на капиталовия и теоретичен продан и да насърчи взаимната търговия и вложения. „ Затова в нашата делегация, с изключение на представители на българския парламент, имаме и представители на водещи компании от разнообразни браншове на стопанската система, на банковото дело, на търговията, на туризма “, уточни българският президент.
Приятелството сред нашите нации бе потвърдено по най-категоричен метод в тежките години на Втората международна война, съобщи още Румен Радев и акцентира, че българският народ е направил невиждан акт със спасяването на своята еврейска общественост и не е позволил нито един от българските евреи да замине в лагерите на гибелта. „ По този метод ние записахме една от най-светлите страници освен в нашата, само че и в европейската история “, означи Румен Радев.
Държавният глава добави, че страната ни споделя скръбта на Израел за починалите в концентрационните лагери евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не са били български жители и които България не е била в положение да избави.
Искам да Ви уверя, че като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще продължава да поставя старания за възобновяване на договарянията в границите на Близкоизточния кротичък развой за намиране на трайни и ефикасни решения, водещи до мир и непоклатимост в района. Вярвам, че ще продължим дружно да стоим твърдо против тероризма и ще работим за повишение на стабилността в района и в света, съобщи още в изявлението си президентът Румен Радев, който предложения президента Ривлин да посети България.
Израелският президент Реувен Ривлин уточни, че еврейският народ в никакъв случай няма да не помни смелия акт на българския народ - спасяването преди 75 години на българските евреи. Ривлин означи, че едно от огромните провокации, пред които сме изправени, е битката против омразата и тероризма и уточни отговорността да се предадат на младите генерации полезностите за приемливост и народна власт.
Търговията, високите технологии и туризмът бяха избрани от президента Ривлин като предпочитани области за съдействие сред България и Израел. „ Посещението Ви през днешния ден е значима стъпка за усилване на към този момент отличното другарство сред двата ни народа “, съобщи израелският държавен глава.
В изказването си президентът Ривлин изрази и позицията си във връзка с политиката на Иран в района на Близкия Изток.
Президентът Румен Радев е в Държавата Израел по покана на израелския си сътрудник. Визитата на българския държавен глава е в подтекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от основаването на Държавата Израел.
По-късно през днешния ден Румен Радев ще се срещне и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР