Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите

...
Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите
Коментари Харесай

Медиана: Продължаваме промяната продължава да нараства, води пред БСП |

Президентът Румен Радев е доста покрай спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е на първо място изборната интензивност. 



Тя се обрисува към 3.2 -3.3 млн. гласоподаватели - според закона, с цел да има избор на първи тур, пред урните би трябвало да отидат не по-малко от 50% от гласоподавателите по лист или над 3,35 млн. индивида - само че към момента близо 30% се двоумят дали и за кого да гласоподават. 

Това демонстрират данните от изследване на организация Медиана. * При възможен балотаж, противник на сегашния президент ще е Анастас Герджиков.

Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните демонстрират, че без значение от вероятните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, любимец на тези избори е Румен Радев. 



Симпатизантите на ГЕРБ са мощно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа – с 8 % отдалеченост от идващите. „ Продължаваме промяната “ продължава да нараства и да притегля симпатизанти, само че оставащото време до изборите надали ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. Българска социалистическа партия към този момент са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и Демократична България водят война за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за Народното събрание има и „ Изправи се БГ. Ние идваме! “ - 4.2 %.



Независимо че ГЕРБ е най-силната партия, все още не наподобява допустимо тя да се върне във властта. За връщането й във властта са едвам 21 % от гласоподавателите, а 51 на 100 желаят ръководство без ГЕРБ.



Формирането на държавно управление обаче, ще бъде мъчно. Данните към този момент демонстрират, че за задачата ще е нужно образуването на най-малко 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в положение да торпилира основаването на ръководещо болшинство и устойчиво държавно управление, разясняват от Медиана. 

--------------------------------------- 

Изследването е извършено в интервала 04 - 08 ноември 2021 г. с 957 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР