Президентът Румен Радев е избрал премиер, стана ясно късно снощи

...
Президентът Румен Радев е избрал премиер, стана ясно късно снощи
Коментари Харесай

Радев избра служебен премиер - Димитър Главчев

Президентът Румен Радев е избрал министър председател, стана ясно късно нощес - председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Още през днешния ден президентът ще се срещне с него и ще му разпореди да предложи състав на кабинет.

Малко бяха опциите за избор пред Румен Радев след последните промени в Конституцията - 10 души влизат в новите условия за длъжностен министър председател - ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Много от тях се отдръпнаха, имат спор или бяха " оттеглени " от партийни водачи.

Има и неизяснени елементи - поради което през вчерашния ден Народното събрание стартира законови промени, съгласно които избраникът на президента на служба в друга институция ще може да употребява неплатен отпуск за мандата си като длъжностен министър председател.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани президентът да не избира най-известните негови хора в листата - Главчев и Росен Желязков.

" Аз господин Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към господин Желязков ще впрегна цялата пропагандна мощност на групата, на партията, на Изпълнителната комисия. Да не ни го предизвиква ", съобщи водачът на ГЕРБ.

Димитър Борисов Главчев е роден през 1963 година в София. Средното си обучение приключва през 1981 година в 35 СОУ „ Добри Войников “. Висше обучение получава, дипломирайки се 1987 година в УНСС, със компетентност „ икономист-счетоводител “. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран инспектор. Депутат на ГЕРБ от 2009-а.

Главчев е бил неведнъж зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, беше и зам.-председател на Народното събрание в 43-тото Народно събрание. За малко в 44-то стана и ръководител - само че загуби поста си, откакто изгони Корнелия Нинова от пленарната зала.

Миналата година Главчев бе определен за ръководител на Сметната палата, част от първите назначения на " сглобката " сред ГЕРБ и ПП-ДБ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР