Президентът Румен Радев директно определи програмата на депутатите при откриването

...
Президентът Румен Радев директно определи програмата на депутатите при откриването
Коментари Харесай

Румен Радев за старта на парламента: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

Президентът Румен Радев непосредствено дефинира програмата на депутатите при откриването на новото 48-о Народно заседание. В приветственото си слово на първото съвещание на Народното събрание президентът предложи политическите сили да одобряват държавен бюджет и закони, направени от неговото служебно държавно управление и насочи тежки предизвестия към " войнолюбците " измежду тях.

Според Радев Народното събрание би трябвало да позволи неотложните въпроси, повдигнати от социално-икономическата рецесия, без значение какъв брой дълго ще просъществува. " Избирателите ще се усещат предадени, в случай че парламентарното време бъде удавено в кавги ", предизвести той депутатите.

Той акцентира, че до края на годината би трябвало да бъде признат държавният бюджет за 2023 година, и разгласи, че служебният кабинет е подготвен да показа план на подобен. По думите му, държавното управление е създало и законопроектите, засягащи Плана за възобновяване и резистентност, и упорито съобщи, че чака те да бъдат прегледани " в незабавен порядък ". Кабинетът ще показа пред Народното събрание и предложенията си за модернизацията на армията, в това число за закупуване на спомагателни изтребители.

В тази връзка, Радев посочи: " Нека не се опълчва националната сигурност на обществената политика – без сигурност, няма вложения, няма мощна стопанска система и няма пълноценна обществена политика. " Това беше явно ориентирано към Политическа партия и Българска социалистическа партия, които подлагаха на критика желанията на служебния кабинет да купи нови бойни самолети, вместо да насочи бюджетните средства към обществени разноски.

Като законодателни цели президентът добави битката с корупцията, казусът с " фактическата недостижимост на основния прокурор ", оправянето със злоупотребата с власт и грубото тъпчене на разпоредбите в всекидневието, да вземем за пример по пътищата от пияни и дрогирани водачи.

Накрая Радев подсети за войната в Украйна и уточни, че главната задача на политиците би трябвало да бъде да пази настрани България от " пожара на войната ". " Историята няма да елементарни на тези, които безгрижно или от изгода, тласнат страната към войната. Най-превъзбудените войнолюбци в никакъв случай няма да заловен оръжие, само че с лекост залагат живота на българите. Имало го е преди, за жалост, някои го вършат и през днешния ден ", съобщи президентът. Наскоро той директно упрекна Демократична България точно във войнолюбие, в същия дух е правил мнения и по отношение на Политическа партия.

ГЕРБ-СДС ПРИЗОВАВАТ КЪМ ДИАЛОГ

Единственото и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС, сподели от парментарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. " България се намира в толкоз сериозна обстановка, че не можем повече да си позволим дребнави разногласия или популизъм, граничещ с съзнателно подтикване на страната към банкрут, а обществото – към безредица ”, съобщи Атанасова. И добави, че след три служебни държавни управления и едно на четворната коалиция страната ни в пагубно състояние, което може да се поправи, в случай че депутатите стигат до единодушие на единствено със съидейниците си, само че и с съперниците.

Според Атанасова " политическата цена на неуспеха е платена от тези политически субекти, които отказваха да се съобразят с действителността. Ако не надмогнат себе си – ще вървим към разпад на политическата система ".

ПОЛИТИЧЕСКА БИТКА

Сериозна политическа борба се обрисува още на първото съвещание на новото 48-о Народно заседание. За негов ръководител се съревновават четирима депутати - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин (БСП) и Петър Петров ( “Възраждане ”). Нито един от тях обаче не наподобява да има превес над останалите.

Основните кандидати са Желязков и Минчев. Номинацията на ГЕРБ-СДС ще бъде подсилен от БВ. А зад претендента на Политическа партия застават депутатите от Демократична България. Другите двама кандидати разполагат единствено със силите на личните си партии. От Движение за права и свободи считат, че претендентът на най-голямата политическа мощ, т.е. ГЕРБ-СДС, би трябвало да заеме поста, както всекидневно става, само че не са заявили публично, че ще гласоподават за Росен Желязков.

Иначе упованията за работата на новото Народно заседание все още не са огромни. Вече стана ясно, че предложеният формат от ГЕРБ за осъществяване на съвещания с контактни групи не се приема и в тях са подготвени да вземат участие единствено Движение за права и свободи и " Български напредък ". Преди началото на съвещанието Даниел Митов от ГЕРБ разяснява, че това не е неуспех, а липса на предвидливост измежду част от партиите. " Възможностите за диалог във форматите в Народното събрание остават. Ще търсим диалог по цели, би трябвало да стартираме отнякъде ", разяснява Митов. 

Първото съвещание беше намерено от най-възрастния народен представител – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. В приветственото си слово той се върна към спомените си от огромните политически събития на прехода и акцентира, че и през днешния ден политиците залагат най-вече на експанзията и отрицанието. И на няколко пъти се обърна към депутатите: " Моля ви, сътрудници, мислете! "

След това парламентаристите поставиха клетва и изслушаха химните на България и Европейски Съюз. Докато звучеше европейският химн, депутатите от " Възраждане " демонстративно останаха по местата си.

Рашидов ще управлява съвещанието до избора на новия ръководител на Народното събрание.

На първото съвещание, с изключение на президента и неговия заместител Илияна Йотова, участваха и доста други посетители: служебният министър председател Гълъб Донев и неговите министри, представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Поканени бяха и някогашните президенти и ръководители на Народното събрание. Не участваха посланиците на Русия и Беларус. По решение на множеството политически сили те не бяха поканени за тържественото разкриване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР