Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите и коментира смяната

...
Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите и коментира смяната
Коментари Харесай

Радев очаквал повече от Стефан Янев като министър на отбраната


Президентът Румен Радев даде изказване пред медиите и разяснява промяната на военния министър, заяви Българска национална телевизия.

По мотив признатата оставка на Стефан Янев, президентът съобщи: " Като министър на защитата чаках повече и като самодейност, и като ангажимент към проблемите на българската войска, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускорение на процесите на рационализация. "

По думите на Радев Стефан Янев е бил сполучлив министър-председател в сложни за България времена " Именно неговото държавно управление стартира смяната, сподели, че страната ни може да се ръководи по-друг, либерален метод, върна вярата на хората. И най-важното, спомняте си - това държавно управление провежда почтени. Които избори точно докараха сегашните ръководещи на власт ", означи президентът.

Той уточни, че отговорността за промяната на Янев като министър на защитата с Драгомир Заков е напълно на държавното управление, ръководещата коалиция и Народното събрание.

Президентът е безапелационен, че не работи за личен политически план: " И тъй като още веднъж вървят всевъзможни клюки за някакъв мой политически план с нови подставени лица, желая да заявя: не върша никакви политически планове с никого, извършвам прецизно конституционните си отговорности в обсега на моите пълномощия. "

Радев разяснява и новия боен министър Драгомир Заков: " Познавам господин Заков и неговата работа като непрекъснат представител на нашата задача в НАТО и моето мнение за неговата работа е доста положително. Очаквам той да успее да навлезе в комплицираните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен. Очаквам политиката в областта на защитата, без значение от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до действителни резултати. "

Президентът съобщи, че осъществяването на признатите оферти на последния КСНС са сериозно значима задача и осъществяването им ще бъде атестатът на новия боен министър.

Радев беше изострен във връзка с обстановката в Украйна - това е братоубийствена и срамна експанзия, тази война заслужава наказания и цяла Европа е обединена към това.

На въпрос дали би одобрил изпращането на оръжие в Украйна, президентът съобщи, че решението за това е в пълномощията на изпълнителната власт и българския парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР