Президентът Румен Радев, бившият премиер Бойко Борисов и председателите на

...
Президентът Румен Радев, бившият премиер Бойко Борисов и председателите на
Коментари Харесай

Bird.bg показа доклад на ДАНС от 2017 г. : “Балкански поток” не е полезен за България и цели изолацията на Украйна

Президентът Румен Радев, някогашният министър председател Бойко Борисов и ръководителите на Народното събрание са се срещнали със информации на ДАНС през 2017 година за плана „ Балкански поток “, съгласно които плануваното пробутване на газова тръба от Русия не съответствува с енергийните ползи на България. Докладите на службата бяха оповестени от уеб страницата за проверяваща публицистика bird.bg. В тях се твърди, че страната ни няма да получи газ от плана, а самият “Балкански поток ” цели да изолира Украйна като тръбата я заобиколи и извади от конфигурацията за пренос на синьо гориво.Bird.bg пишат, че Бойко Борисов, който е министър председател на България в този интервал, прави всичко допустимо планът да се случи до края на 2020г., в това число посредством фрапантни нарушавания на законодателството и изпращане на армията да строи проблематичните сектори.Справките на службите, които са достигнали до Bird.bg сочат, че ДАНС е достигнал до умозаключение, че задачата на енергийния план е напълно в интерес на Русия, а задачата е “евентуално прекратяване на преноса през Украйна ”, в случай че тръбата бъде построена в период.Разследващите публицисти изясняват, че управителните политически фигури в страната са били наясно, че България няма да получи никакъв газ по тръбата, защото Газпром едностранно е трансформирала параметрите за транспорт на газ през българска територия.
Нито президентът, нито министър председателят, нито ръководителят на Народното събрание тогава са коментирали тематиката или са подхванали дейности за изясняване на обстановката. В същото време проверяващата медия цитира информации на родните служби, съгласно които Газпром не е дал пояснение за наложените промени.

Руската преса установи, че визитата на Радев при президента Путин от пролетта на 2018г. е целяло точно диалог по отношение на плана. След диалозите Путин е представен да споделя, че след няколко дни ще одобри в Москва премиера Бойко Борисов и ще продължи с него тази полемика.

Финансирането на тръбата стана напълно с пари на българските данъкоплатци, а за реализацията в период беше хвърлен голям административен запас. Доклад на Инспектората на Министерски съвет, поръчан от държавното управление на Кирил Петков, установи редица нарушавания на българското законодателство в процеса на завършване на плана.

Разследването на Bird.bg демонстрира още, че за завършването на  тръбопровода е била пратена чисто нова строителна техника, закупена за напълно други цели, а Европейската прокуратура е ангажирана със случая. Медията отбелязва, че военно-логистични елементи на Българската войска са били изпратени за прехвърлянето на тръбата през река Вит. Разследващите публицисти настояват, че държавното управление на Борисов целеустремено е неглижирало eнер газовите доставки през интерконектора с Гърция, по който трябваше да тече азерски газ, а в същия миг е форсирано завършването на съветския план.

“Тъжното резюме е, че макар предизвестието от службите, най-високопоставените български политици Бойко Борисов и Румен Радев не са защитили българския народен интерес и са се навели пред изискванията на Кремъл ”, пишат от Bird.bg.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР