Президентът Румен Радев анонсира, че дава началото на широк обществен

...
Президентът Румен Радев анонсира, че дава началото на широк обществен
Коментари Харесай

Радев започва обществен дебат за промени в Конституцията

Президентът Румен Радев анонсира, че дава началото на необятен публичен спор за промени в Конституцията при оповестяването на решението си през днешния ден да подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

В  българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му. Затова и обществото ни е изключително сензитивно към тази процедура, разясни той в речта си.

" Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функционалности, в мястото й в правосъдната система и връзките с други институции. Това е сложна тематика, непокътната от 30 години, само че нейната социална значителност е изключително настояща през днешния ден. Затова стартирам необятен публичен спор за промени в Конституцията и ще поканя академичната общественост, парламентарно показаните партии, институции, професионални сдружения и цивилен организации ", съобщи президентът Румен Радев.

" От успеваемостта на промените в правосъдната система зависи дали ще реализираме правдивост, изкривяване на корупцията, качествено държавно ръководство и просперираща социална среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи старания. България ще стане естествена европейска страна, когато обществото осъзнае своята мощ и отговорност, когато се ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството и институциите ", добави още президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР