Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази оптимизъм за бъдещето на двустранните

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази оптимизъм за бъдещето на двустранните
Коментари Харесай

Ердоган каза, че Турция и Гърция „нямат общи непреодолими проблеми“

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази оптимизъм за бъдещето на двустранните връзки на Турция с Гърция, заявявайки, че няма непреодолими проблеми сред двете съседки.

" Гърция е наш комшия и ние ще продължим да бъдем съседи. Имаме обща география и споделяме едно и също море. Дишаме еднакъв въздух. Свързани сме от нашето минало ", сподели Ердоган пред гръцкия ежедневник Kathimerini в извънредно изявление преди визитата му в Атина, планувано за 7 декември.

Признавайки нерешените проблеми, Ердоган акцентира, че ключът към насърчаването на хармонията е в ръцете на двете народи.

„ Нова страница “ в двустранните връзки и правилото „ печелят “ са присъщи на метода на Турция към интернационалните връзки и дипломацията “, сподели той.
По време на визитата си, с цел да се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, се чака двамата водачи да подпишат „ декларацията за другарски връзки и добросъседско съдействие “, формализирайки споделеното желание за възобновяване на връзките.

„ Често наблягам нашето разбиране, че всички проблеми с нашите съседи, изключително с Гърция, могат да бъдат преодолени “, сподели Ердоган, представен да споделя, като в същото време уточни смяна в гръцките вероятности.
Обръщайки се непосредствено към Мицотакис, Ердоган предложи:

„ Приятелю Кириакос, ние не те заплашваме, в случай че ти не ни заплашваш. Нека укрепим доверието сред нашите страни. Нека засилим нашето съдействие сред секторите – в стопанската система, търговията, превоз, енергетика, опазване на здравето, технологии, обучение и юношески въпроси. ", оповестява в.Хюриет.

Предложеното съдействие се простира оттатък двустранните въпроси, като Ердоган акцентира нуждата от взаимни старания за справяне с провокации като незаконната миграция, проблемите, свързани с турското малцинство в Гърция и разногласията за Егейско море.

Чрез гладко превъзмогване на разликите посредством разговор и намиране на общ език, двете народи могат да извлекат изгодите, съгласно Ердоган.

Неотдавнашните позитивни жестове от двете страни проправиха пътя за идните полемики, сигнализирайки за оттегляне от дългогодишното напрежение, вкоренено в териториални разногласия, разлики в морските граници и разнообразни политически идеологии.

Размразяването на връзките набра скорост след бързия отговор на Гърция на опустошителните трусове в Югоизточна Турция през февруари, където изпрати избавителни екипи и помощ. Солидарността сред двете народи се задълбочи след трагичната влакова злополука в Северна Гърция, като Анкара изрази съболезнования и оказа помощ.

По тематиката за миграцията Ердоган акцентира нуждата от групови старания, включващи освен Турция и Гърция, само че и цялата интернационална общественост.

„ Както постоянно сме казвали, тази обстановка не е проблем, който страните могат да преодолеят сами. В последна сметка незаконната имиграция е споделено предизвикателство, което изисква групови старания “, сподели Ердоган. „ Това съдействие би трябвало да се простира оттатък Турция и Гърция или миграционните придвижвания в Егейско море, то изисква цялостни, световни старания, включващи цялата интернационална общественост. “

В отговор на въпросите дали Турция и Гърция могат да се спогодят за третиране на въпроса за континенталния шелф до Международния съд, Ердоган се застъпи за цялостна позиция.

" Има доста взаимосвързани проблеми, които би трябвало да бъдат решени в допълнение към континенталния шелф. Трябва да ги разгледаме изцяло. Избирателният метод би бил неправилен. Не можем да се съсредоточим върху някои въпроси, до момента в който подценяваме други ", сподели президентът.

Обръщайки се към разликите със западните народи във връзка с войната в Газа , изключително съдружниците от НАТО, Ердоган нарежда външната политика на Турция като „ намираща се от вярната страна на историята “.

„ Отговорът на Турция на несправедливото и нечовешко отношение към палестинския народ, комбиниран с готовността ни да подлагаме на критика Израел за дейности, които жестоко опонират на интернационалното право, филантропичното право и човешките права, е значителен аспект от ангажирането с тази цел “, сподели той.
Като се има поради, че доста западни страни възприемат все по-сходни позиции, сподели Ердоган, осъществяването на това морално обвързване от страна на Турция във връзка с палестинския въпрос не поражда подозрения дали тя принадлежи на Запада или не.

„ Вместо да слагаме под подозрение ориентацията и позицията на Турция, фокусът би трябвало да бъде върху случаите, когато някои западни страни може да подценен полезностите, които мощно поддържат “, заключи той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР