Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените

...
Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми за министри, отговорността е негова

" Президентът Радев би трябвало да издаде декрет за промяна на препоръчаните от мен министри, само че съм подготвен на разговор. Ако не се съобрази с моите оферти, отговорността ще е негова. "

Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев пред медиите в Брюксел. Министър-председателят е в белгийската столица за присъединяване в съвещанието на Европейския съвет.

 

" Отговорността за министрите, които предлагам, е напълно моя. Ако някой има други визии по въпроса, този, който осуети препоръчаните от мен министри, ще понесе отговорност. Винаги съм бил в контакт с президента, комуникирали сме при потребност ", акцентира министър председателят Главчев.

 

Служебният министър председател предложи за промяна двама министри - на външните работи и на земеделието. Главчев настоя на на мястото на Стефан Димитров в Министерство на външните работи да отиде Даниел Митов, а вместо Кирил Вътев земеделието да поеме Георги Тахов. Митов обаче е зам.-председател на ГЕРБ и Радев уточни, че за него е недопустимо зам.-председатели на политическа партия да бъдат служебни министри.

 

" Към момента по Конституция отговорността е напълно на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност. Аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз върша, тогава различен поема отговорност ", предипреди министър председателят.

 

„ Кой би трябвало да издаде декрет, съгласно вас? “, попита риторично той.

Главчев отхвърли да разяснява непознати изявления.

Относно това дали би сменил Даниел Митов, той сподели: „ Имам оферти, чакам решението на президента. Ако не се съобрази с моите оферти, отговорността за това остава в него “.

 

 Не се разбра обаче, за каква отговорност на президента приказва министър председателят. Вероятно имаше поради, че ще настъпи рецесия, за която Радев ще бъде упрекнат, в случай че не утвърди Митов и Тахов.

 

Премиерът не отговори и дали ще одобри поканата на президента за среща, само че посочи, че е подготвен за разговор.

 


 От Брюксел Главчев хвърли ръкавицата с тежък ултиматум към президента ВИДЕО   

Готов съм на разговор когато и да е с президента, какъвто съм провеждал и до момента. Отговорност за министрите, които предлагам, е напълно моя. Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев пред публицисти в Брюксел.

 

Припомняме: На 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга.

Епицентър. бг към този момент написа, че координацията сред главата на държавното управление и министъра на външните работи по време на спора и ескалацията на напрежението сред Иран и Израел била сложна. Имало е усложнение и във връзка с координацията на българската позиция по отношение на офанзивата на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една лична промяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предлагането си до президента Румен Радев служебният министър председател показва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности.

На 17 април президентът насочи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да разясняват предложенията му.

Радев уточни, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. " Досега аз не съм назначавал такива в длъжностен кабинет “, означи президентът. 

В петък ще поканя господин Главчев, с цел да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя действителните претекстове, които го накараха по този начин стремително, без да е работил с тези хора и да ги познава, внезапно да си смени мнението, съобщи Радев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР