Президентът Радев и премиерът Петков едва не стигнали до открит

...
Президентът Радев и премиерът Петков едва не стигнали до открит
Коментари Харесай

Чрез НСО Румен Радев елиминирал Кирил Петков за Великденската служба в храм „Св. Александър Невски“

Президентът Радев и министър председателят Петков едвам не стигнали до открит спор за това кой да участва на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „ Св. Ал. Невски ”, оповестява Епицентър. Бг

Кирил Петков, който по този начин и не получава благословията на патриарх Неофит, доста държал той да бъде високопоставеното лице на държавната власт в светлата нощ на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм предходната година на Коледа, а на Великденската работа преди този момент участва ръководителят на Народното събрание Ива Митева, и по тази причина в този момент ред било на президента Румен Радев.

Въпреки това министър председателят декларирал, че ще присъсва и той в „ Св.Ал. Невски ”. Тогава се намесила НСО. По закон министър председателят и президенът не могат да участват по едно и също време на едно и също събитие, охранявано от НСО.

Така Кирил Петков бил отстранен от тържественото свещенодействие, което ще бъде водено персонално от патриарх Неофит. За отплата на министър-председателя било отредено да участва на службата в църквата „ Света София ”, само че там равнището ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „ Св. Ал.Невсски ”, а службата в „ Света София ” ще се води от отец Николай. 

От началото на това ръководство сред „ Дондуков ” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се пробва да диктува на владиците решения, които те одобряват или като извиване на ръце, или като неприятен пиар.  Кирил Петков е първият министър председател, който не предложения българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После изиска от патриарха да поддържа ковид-мерките на държавното управление и да излезе с възвание българите да се имунизират. Синодът отхвърли това, поради убеждението, че светската власт желае да подчини на своите каузи църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец министър председателят изпрати писмо до патриарха с гледище да се запознае с него. Това беше извънредно неуместно и неуместно, той като на предишния Великден патриарх и министър председател се видяха и се срещнаха. Владиците одобриха формалната дефиниция за среща премиер-патриарх още веднъж като предпочитание духовната власт да поддържа светската. И Петков отново получи отвод.

Преди три дни в Светия Синод още веднъж пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде признат от главата на българската черква. Отговор към този момент няма.

Затова пък през днешния ден Светият синод възвърне длъжността " Протокол " при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази служба Емил Велинов, някогашен шеф на Дирекция " Вероизповедания " на Министерски съвет, който държавното управление на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този метод „ топлата ” си връзка с патриаха и владиците.

Два дни преди този момент, на 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „ заради неподходящи условия ” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „ Възкресение Христово ” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в Сффия ще се употребява миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от Министерски съвет оповестиха публично, че ще дават държавния аероплан да пътува до Йерусалим, каквато е традицията.  Владиците още веднъж отхвърлиха, заявявайки, че в Северна България ще одобряват Благодатния огън от Румъния, а в Западна - от Сърбия, демонстрирайки по този метод, че не желаят да имат нищо общо с ръководството на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали  – за смут на Синода от Министерския съвет декларирали, че са подготвени да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е осквернение, защото Благодатният огън може да вземе единствено от духовно лице.

Глупостите, които правят от неведение и от надменност в екипа на премиера Петков не свършавт дотук. На " Дондуков " 1 родили концепцията министър председателят Кирил Петков „ да заведе ” патриарха в Северна Македония. Това е израз на тотално незнание, защото Македонската православна черква е отлъчена  от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 година, когато се самопровъзгласява за автокефална. Да не приказваме, че здравето на патриарх Неофит въобще не разрешава такова пътешестване. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР